Autor: ITuudised.ee • 2. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idufirmad on toonud riigikassasse 11,7 miljonit eurot

Kristel Tuule (vasakul) ja Kristo Petersoni asutatud Results on air on üks neist idufirmadest, mille Startup Estonia on aidanud rahvusvahelisse kiirendisse.
Foto: Andras Kralla
Viimase poole aasta jooksul on idufirmadelt laekunud tööjõumaksudena riigikassasse 11,7 miljonit eurot. Eesti idufirmade tugiüksuse Startup Estonia andmetel annavad kohalikud idufirmad tööd 2154 inimesele.

Startup Estonia juht Mari Vavulski sõnul on oluline ka märkida, et 80 protsenti kõikide Eesti idufirmade töötajatest elab ja töötab Eestis.

Eesti rahvaarvu kohta on Vavulski sõnul eestlaste edu nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel idufirmade maastikul tähelepanuväärne.  „Täna on meil 404 startup’i, nende hulgas nii varajases stardifaasis kui kiire globaalse kasvuni jõudnud ettevõtteid. Kuid me näeme, et Eestis on potentsiaali veel enamaks, kui suudaksime pakkuda idufirmadele terviklikku ja toimivat arengukeskkonda,“ lisas Vavulski.

Startup Estonia tugiüksuse poolt algatatud kaheksasse programmi kandideeris esimese tegevusaasta jooksul 188 idufirmat, kellest võeti programmidesse vastu 98 ja edukalt läbis 71 startup’i. Sealhulgas osales kahes või rohkemas programmis ligi 20 protsenti 71 startup’ist. Programmides osalenud idufirmad kaasasid aasta jooksul 1,9 miljoni eurot kapitali. Rahvusvahelistesse kiirenditesse liikus programmidest neli startupi: Sorry as a Service, Deltabid, Results on Air ja Deekit.

Kohaliku startup-maastiku tervis on Vavulski sõnul hea, kuid peamiseks takistuseks saab „targa raha“ ja globaalselt konkurentsivõimeliste projektide puudus. „Mõlema probleemi põhjuseks on Eesti startup-ökosüsteemi noorus, mis tähendab, et meil puudub põlvkond ettevõtjaid, kes omaks mitmekülgset ja pikaajalist kogemust startup-äris ning oleksid valmis investeerima oma teadmisi ja kapitali uutesse tegijatesse. Startup Estonia järgmine suurem eesmärk ongi nende kitsaskohtade parandamine investeerides teadmis- ja tehnoloogiamahukasse Eesti ettevõtlusse käivitamisjärgus ning pakkudes vastavatele ettevõtjatele ka juhtimisalast tuge,“ lubas Vavulski.

Startup Estonia  on Eesti Arengufondi juures tegutsev Eesti idufirmade tugiüksus. Startup Estonia seisab hea selle eest, et Eesti muutuks 2020. aastaks üheks juhtivaks startup-keskuseks Euroopas ning pakuks idufirmadele terviklikku ja toimivat arengukeskkonda. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755