20. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pillesaar: tehke tulevikule mõeldes OÜ

Helmes AS tegevjuht Jaan Pillesaar.
Foto: Raul Mee
20. oktoobril toimunud IKT Aastakonverentsil andis Helmese juht Jaan Pillesaar tulevikule mõeldes soovituse luua oma ettevõte.

Küsimusele, mida järgmist aastat silmas pidades tuleks ette võtta vastas Pillesaar lihtsalt. "Kui tahame, et majandus edeneks, siis minu soovitus on hakata OÜtama. Tehke oma ettevõte, kuid loomulikult makske ka maksud ära," ütles Pillesaar.

Riik saaks Pillesaare sõnul majandusarengule kaasa aidata sotsiaalmaksu radikaalselt vähendades ning sotsiaalset kaitset finantseerides teistest maksuliikidest. "Eestis on vähe IT-tööjõudu seepärast, et meil on kinninine tööjõuturg. Välistööjõudu ei sallita ning haridussüsteemist inimeste pealekasv on väga aeglane. Suletud süsteemis peabki tööjõud kiirelt kalliks minema. Meie IT-tööjõud on kallim kui Portugalis või Hispaanias ning seetõttu saavad nad Euroopas odavamaid pakkumisi teha kui meie."

Pillesaar andis mõista, et kui valitsus nii otsustab, siis tuleb Eestist välja minna. "Meil on Eestist väljas ka arendusüksused, näiteks Valgevenes, kus tööjõumaksud on oluliselt madalamad. Soovitan teile ka, ärge otsige Eestist tööjõudu, vaid vaadake väljast. Peamine põhjust miks Euroopa on äris maha jäänud on see, et maksustatakse tööjõudu, mis on rumal. Kui maksustame innovatsiooni ja töötegemist, siis annab see varem või hiljem tagasilööke, sest need ininesed lähevad teistesse riikidesse." 

 

Autor: Merlin Mägi, ITuudised.ee toimetaja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052