Autor: ITuudised.ee • 5. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TNS Emori uuring: suurem töötajate arv ja eksportimine kahandab IT-ettevõtte kasumit

Suurem töötajate arv ja rõhk ekspordile vähendab IT-ettevõtte kasumit
Foto: EPA
Ekspordile suurema tähelepanu pööramine ja töötajate arvu suurendamine on IKT sektori ettevõtete kasumlikkust vähendanud, selgub oktoobris TNS Emori koostatud IKT sektori uuringust.

Oktoobris koostas TNS Emor koostöös Äripäeva ITuudistega uuringu saamaks teada kui palju on IKT sektoris kasumlikult kasvavaid ettevõtteid ning mis nende tegevust iseloomustab. Selleks analüüs Emor IKT sektori 250 suurema müügituluga ettevõtete majandusnäitajaid viimase kuue aasta jooksul.

Uuring näitab, et kasumlikult kasvavaid ettevõtteid, mis tegutsevad kasumlikult iga-aastase 3%st suurema müügitulukasvu juures, oli Eesti IKT sektoris 2014. aastal 62%. Samas on müügitulu ja kasumi vaheline seos üsna madal - müügitulu suurus määrab kasumi suurusest vaid 10% ning enamuses mõjutavad kasumit seega teised tegurid.

Tööjõukulu inimese kohta ning kasumlikkuse vahel selgus aga negatiivne seos. Nimelt tööjõukulude suurendamine inimese kohta seostub madalama kasumlikkusega. 

Kasumlikkuse põhjal ettevõtteid järjestades eristuvad uuringus kaks rühma. Üle 10-protsendilise kasumlikkuse ja 20% müügikasvu on saavutanud ettevõtted, kellel on töötajaid alla 10 ja tööjõukulud alla 20 000 euro inimese kohta. Alla 10% kasumlikkusega ja ka kahjumiga tegutsevaid ettevõtteid iseloomustab töötajate arv üle 10 ning ekspordi osatähtsus. Ekspordile suurema tähelepanu pööramine ja töötajate arvu suurendamine on 2009-2014.a nii toiminud ettevõtete kasumlikkust vähendanud. Ekspordifookus on pikaajaline eesmärk.

Uuringust selgub, et üle veerandi täna edukaimate IKT ettevõtete hulka (2014. a näitajate põhjal 250 suurema müügituluga ettevõtet) kuuluvatest firmadest on nooremad kui kuus aastat. 2009-2014 jooksul kasvas ettevõtete arv sektoris valdkonnast sõltuvalt keskmiselt 30-40 protsenti. Kõige rohkem ettevõtteid lisandus andmetöötluse ja veebimajutuse valdkonnas (60%), ent kogu perioodi jooksul domineerivad arvuliselt programmeerimisega tegelevad ettevõtted, mis moodustavad keskmiselt 25-30 % kõigist ettevõtetest.

Kuna programmeerimisettevõtteid on sektoris arvuliselt kõige rohkem ning samuti on neil sektori keskemisest suurem töötajate arv, mõjutab valdkond ka olulisimat töötajate arvuga seonduvat trendi Eesti IKT sektoris: rohkem töötajaid tähendab pigem suuremat tööjõukulu ühe inimese kohta.

Vaadates müügitulu, siis ettevõtte vanuse ning müügitulu suuruse kasvades iga-aastane müügitulu kasv kahaneb, ent stabiliseerub ja muutub ennustatavamaks, mis on kõige nähtavam programmeerimisettevõtete näitel.

Üksikute eranditega jääb IKT sektori keskmine aastane kasum ajavahemikus 2009-2014 saja ja kahesaja tuhande euro vahele, mis näitab antud perioodil kasumi keskmiselt kahekordistumist. Suurim kasv on toimunud programmeerimisettevõtete keskmise kasumi osas ning muutumatuim on püsinud arvutisüsteemide ja andmebaaside haldusega tegelevate ettevõtete keskmine kasum.

Vaata videot, mida arvavad sektori arvamusliidrid IKT sektori kasvust ning väljakutsetest.

 

Uuringu kokkuvõttega saab tutvuda alljärgneval lingil:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052