12. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i asutaja: Euroopa jõuab Silicon Valley'le järele

Skype`i üks asutaja Niklas Zennström (paremal).
Foto: Slush
On vaid aja küsimus, millal Euroopa ehitab hulga 10 miljardi dollarisi tehnoloogiaettevõtteid, mis hakkavad konkureerima Silicon Valley omadega, ütles Skype’i asutaja CNBC-le.

Helsingis toimuval Slush tehnoloogiakonverentsil rääkinud Niklas Zennström ütles, et Euroopa tehnoloogiafirmad hakkavad idufirmade ökosüsteemi kujunedes kiiresti kasvama. Samas viitas Zennström asjaolule, et Euroopas on jätkuvalt probleeme – näiteks ettevõtete hilisema staadiumi rahastamine.

“Varasema ja kriitilise staadiumi rahastamine on USA tasemega võrdne. Kasvu finantseerimisel on aga vahe USA-ga suur,” ütles Zennström.

Zennström juhib praegu investeerimisfirmat Atomico, mis on raha paigutanud nii Rovio Entertainmenti kui ka Rootsi makseteenuste firmasse Klarna.

Atomico avaldas täna raporti, milles analüüsis Euroopa tehnoloogiafirmade kasvukeskkonda. Ettevõte tõi välja, et Euroopa tehnoloogiafirmadesse tehtavate investeeringute hulk tõuseb sellel aastal 10 miljardi dollarini. Eelmisel aastal oli vastav number 7,1 miljardit dollarit.

Vaatamata sellele on USAs loodud 2013. aasta esimesest kvartalist kuni selle aasta teise kvartalini 2,9 korda rohkem niinimetatud ükssarvikuid (idufirmad, mille turuväärtus on üle miljardi dollari), selgub Atomico andmetest.

Euroopa eraettevõtetel on rahastust suhteliselt lihtne saada. Zennström aga ütles, et “jätkuvalt ei ole palju ettevõtteid, mis võiksid olla tõeliselt jätkusuutlikud ettevõtted.”

Autor: Mait Kraun, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755