23 november 2015

Cybernetica arendab Ameerikale andmekaitse tehnoloogiaid

Cybernetica arendab Ameerikale andmekaitse tehnoloogiaid   Foto: Andres Haabu

Cybernetica AS sõlmis lepingu Ameerika Ühendriikide Õhujõudude teaduslaboriga ning osaleb privaatsustehnoloogiate arendusprogrammis Brandeis.

Cybernetica AS juhitava projekti NAPLES (Novel Tools for Analyzing Privacy Leakages) eesmärk on luua vahendid, mille abil saab infosüsteemidest ja äriprotsessidest leida võimalikke privaatsete andmete lekkeid. “Ameerika Ühendriikide teadusuuringute agentuuri DARPA eesmärk, kes koordineerib privaatsustehnoloogiate arendusprogrammi Brandeis, on tõsta kodanike ja ettevõtete usaldust IT süsteemide vastu, andes andmete omanikule parema kontrolli oma andmete üle,” selgitas Cybernetica teadusdirektor ning NAPLES projekti juht Peeter Laud. “DARPA koostöö annab meile ka võimaluse teha teadus-arendustööd koos maailma tippudega.”

“Kui Cybernetica keskendub programmide analüüsile, siis projektis osaleb alltöövõtjana ka Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituut, kelle eesmärk on leida äriprotsessidest selliseid samme, mis võivad lekitada tundlikku informatsiooni. Lisaks üritame leida võimalusi mõõtmaks delikaatse informatsiooni süsteemist lekkimise mõju,” selgitas professor Marlon Dumas Tartu ülikoolist.

“Me soovime luua tasuta töövahendeid, mille abil tarkvarafirmad saaksid arendada turvalisemat tarkvara, kus lekete oht oleks vähendatud nii palju, kui võimalik”, lisas Dan Bogdanov, kes juhib Cyberneticas privaatsust tõstvate tööriistade arendust.

Cybernetica jaoks on see teine kord DARPA programmis osalemiseks. Aastatel 2011-2015 osales Cybernetica PROCEED programmis, kus töötas välja krüpteeritud andmete töötlemise tehnoloogiat. DARPA rahastusel on sündinud mitmed maailma läbimurded nagu näiteks ülemaailmne arvutivõrk Internet.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 105
Kertu Karner
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112