2. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-residentide äritegevust Eestis tuleb lihtsustada

E-residendi kaart
Tänaseks on e-residendid loonud Eestisse 242 uut ettevõtet. Selleks, et see number veelgi kasvaks peame tagama, et kehtivad seadused e-residentide tegevust samaväärselt toetaks kui Eestis kohapeal tegutsevaid inimesi ja ettevõtteid, rääkis majandusminister Kristen Michal.

„E-residentsuse programmi käivitamisest on möödas aasta ning selle ajaga on selgemaks saanud mitmed kitsaskohad meie äriseadustikus. E-residendid toovad Eestisse investeeringuid, töökohti, rahvusvahelist äritegevust ja nendega seonduvat maksutulu. Tänaseks on e-residendid loonud Eestisse 242 uut ettevõtet. Selleks, et see number veelgi kasvaks peame tagama, et kehtivad seadused e-residentide tegevust samaväärselt toetaks kui Eestis kohapeal tegutsevaid inimesi ja ettevõtteid. Hea on näha, et selles valdkonnas on riigi erinevad institutsioonid, Justiitsministeerium, Siseministeerium ja paljud teised tegemas ettevõtjatele uue turu loomise nimel ladusat koostööd,“ sõnas majandusminister Michal.

Kuna suurem osa Eestis kehtivate seaduste sõnastusi ei ole e-residentide iseärasusi arvesse võtnud, tuleb teha muudatusi. Vastasel juhul on võimalik seaduse mõistmine, et ettevõtete kaugjuhtimine Eestist eemal viibides ei ole lubatud, sest juhatus ja juriidiline isik peavad asuma samas kohas.„Veel käesoleva aasta jooksul plaanib riik täpsustada äriseadustiku ja teiste seonduvate seaduste sõnastust, et parandada e-residentide võimalusi e-teenuseid kasutada asjaajamiseks ning eeskätt ettevõtluses osalemiseks. Ühe muudatusena näiteks kaotatakse äriseadustikust juhatuse Eestis asumise nõue ära, mis tähendab, et ettevõte asub Eestis, aga juhtimine saab toimuda välismaalt,“ selgitas minister.

Lisaks täpsustub vaidluste ja muude ühingu vastu esitatud hagide menetlemine. Edaspidi on e-residendi ettevõtte põhikirja-järgse asukoha (kohaliku omavalitsuse täpsusega) järgi võimalik määrata, millisele maakohtule ja millisele kohtumajale vaidluse lahendamine allub.

E-residentsuse projekti üks deklareeritud eesmärk on olnud kuni 10 miljonit e-residenti aastaks 2025.  2014. aasta detsembris käivitunud projektiga plaaniti algselt käesoleva aasta lõpuks jõuda 2000 e-residendini, kuid see eesmärk täitus kiiresti ning uueks sihiks seati 5000 e-residenti aasta lõpuks. Ka see number on tänaseks täis, Eestis on täna 6791 e-residenti. 2016. aasta lõpuks peaks e-residente olema vähemalt 10 000 ning edaspidi on plaanis seda numbrit iga aastaga enam kui kahekordistada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755