8. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pillesaar: haridus ja sotsiaalkaitse erakätesse

Jaan Pillesaare sõnul on Eesti maksukoormus maailma edukamate riikidega võrreldes jätkuvalt kõrge.
Foto: Raul Mee
Kuna maksukoormuse kasvu põhjus on maksude parem kogumine, siis on see ühiskonnale positiivne uudis, kuid me ei saa unustada, et Eesti maksukoormus on edukate riikidega võrreldes jätkuvalt liiga kõrge, ütles IT-ettevõtja Jaan Pillesaar.

"Eesti on end maksupoliitikas harjunud võrdlema vaid Euroopa riikide keskmisega. See ei ole hea, sest esiteks puudub meil nende riikidega ligilähedaseltki võrreldava suurusega kapitalibaas," selgitas AS Helmes juhatuse esimees Jaan Pillesaar. "Piltlikult öeldes on meil siin kordades vähem investeeritud kapitali, mille tuludest saaks heldelt sotsiaalsüsteemi ülal pidada.". OECD riikide hulgas on Eesti maksukoormuse poolest umbes keskel, kuid paistab silma maksukoormuse hoogsa kasvuga.

Euroopa riigid on viimase 50 aastaga nii ettevõtluse kui ühiskonna keskmise jõukuse poolest muust maailmast kõvasti maha jäämas. "See kindlasti ei ole trend, mida Eesti peaks järgima," tõdes Pillesaar.Pillesaar kui maksumaksja tunnustab maksuameti tööd. "Meeldib, et nad teevad ennast pidevalt efektiivsemaks ja vähendavad töötajate arvu," märkis Pillesaar. "Efektiivsuse poolest on MTA selge eeskuju avalikus sektoris."Eesti maksukoormus oli 2013. aastal 32,9 protsenti ning on üha kasvnud. "Edukamates rikastes riikides, näiteks USA ja Šveits, on maksukoormus alla 30% SKT-st ja suurt osa haridusest ning sotsiaalkaitsest pakub erasektor," lausus Pillesaar. "Nad on tõestanud, et maksudega suure osa SKT ümberjagamine ei loo uut väärtust, vaid vähendab olemasolevat. Sarnane poliitika peaks olema ka Eesti eesmärk, kui tahame oma lastele ehitada turvalist ja meeldivat elukeskkonda."Kui maksude laekumine on paranenud, siis Pillesaare sõnul tuleks kindlasti seda võimalust kasutada ja alandada kõrgemaid maksumäärasid. "Tänase koalitsiooni suund tööjõumaksude vähendamisele on väga õige," märkis Pillesaar.Majanduslikku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni OECD värskest ülevaatest Euroopa Liidu riikide maksutrendidest nimetatakse Eestit riikide hulgas, kus maksukoormuse tõus oli eelnenud aastaga võrreldes üks suuremaid.Eesti maksukoormus oli 32,9%. Rahandusministeerium põhjendas, et see on tõusnud, kuna maksu- ja tolliamet kogub makse paremini.Tänane Äripäev kirjutab, et ettevõtjad on maksukoormuse kasvu pärast mures

Autor: Alyona Stadnik, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755