Autor: ITuudised.ee • 15. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, mida rääkis Rõivas investoritele ja ettevõtjatele

Peaminister Taavi Rõivas
Foto: Andres Haabu
Peaminister Taavi Rõivas pidas eile kõne Teenusmajanduse Kojale, riskikapitaliühendusele EstVCA, pangandussektori katusorganisatsioonile FinanceEstonia ja ingelinvesorite liidule EstBAN.

Järgneb Taavi Rõivase kõne.

On sümboolne teid tervitada uue aasta alguse puhul just siin, kunstimuuseumis. Kunst ärgitab loovust ja avatud mõtlemist. Loodan, et sellest vaimust saavad kantud nii teie kui ka Eesti Vabariigi valitsuse selle aasta tegemised.

Viimastel päevadel on palju kõneainet pakkunud minu sõnastatud visioon Eestist kui uuest Põhjamaast. Nii vana kui uue Põhjamaa kuvandiga seonduvad lisaks heaolule ja turvalisusele ka sellised märksõnad nagu ausus, innovatsioon, sallivus, igaühe väärtustamine. See on koht, kus on hea ja turvaline elada ning tööd teha, aga ka koht, kus ettevõtlikkus ja pingutamine on au sees. Samadest väärtustest lähtuvat vundamenti on ka Eesti endale viimase 25 aasta jooksul ladunud ja me oleme sellest palju võitnud. Kohatu oleks seda eitada. Ükskõik kuidas mõõta, läheb meil täna enamikest meie saatusekaaslastest oluliselt paremini ja oleme võrdlemisi lühikese aja jooksul hakanud kandadele astuma neile, kel oli meie stardihetkel kõva edumaa. Kordan täie veendumusega, et Eesti on valinud õige kursi, sest pööre vasakule suurema maksukoormuse, riigi sekkumise ja ülereguleerimise poole mitte ei kiirendaks majanduskasvu, vaid hoopis pärsiks seda. Ei ole paremat kasvukeskkonda kui vaba turumajandus.

Õige kursi hoidmine ei tähenda aga paigalseisu. Sõna "kurss" on olemuslikult dünaamiline. Kursil liigutakse. Me kõik näeme, et maailm muutub meie ümber – uute tehnoloogiate tsunami on muutnud seda, kuidas me töötame ja suhtleme maailmaga, avanud terve diapasooni jagu uusi võimalusi, muutnud ootusi ja samas tekitanud keerulisi väljakutseid.

Sarnaselt ettevõtjatega peab ka riik olema valmis pidevalt kohanduma muutuva maailmaga, hoides samas õiget helistikku. Eriti kehtib see Eesti-taolise väikese ja avatud majandusega riigi kohta, kus inimesed on järjest rohkem harjunud mõtlema riigipiiridest väljapoole. Riigi ülesanne majandusarengu toetamisel on eelkõige pakkuda oma helgematele peadele ja tublimatele töökätele parimat keskkonda ideede ellu- ja maailma viimiseks.

Me peame jätkama tööjõumaksude langetamisega, bürokraatia vähendamise ja ettevõtluskeskkonna parandamisega. Peame jätkama reformidega. Me peame riigi osa ettevõtja tegevuses muutma võimalikult vähe koormavaks: esmaste näidetena võib siin tuua nullbürokraatia ja automaatse maksuaruandluse projektid, kuid samuti kaalutletud otsuse loobuda finantsteenuste maksustamisest. Me peame hõlbustama erivajadustega inimeste ligipääsu tööjõuturule, tegema välismaistele talentidele lihtsamaks tee leidmise Eestisse.

Minu jaoks on üks olulisemaid eesmärke tõsta investeeringuid inimestesse ja teadmistesse – kasvatame avaliku sektori teadus- ja arendustegevuse püsivalt vähemalt ühe protsendini SKTst. Viimase osas tahan toonitada, kui oluline on jälgida, et nimetatud investeeringud teadusesse oleksid ettevõtjate huvidega kooskõlas.

Head ettevõtjad, meie majandus liigub täna ülespoole küll harjumuspärasest aeglasemalt, kuid seisab tugevatel jalgadel. Meil on jõudu, võimekust, aga ka ambitsiooni hüpata kõrgemale. Siinkohal heidan väljakutse ka teile. Ärge väsige panustamast oma inimestesse ja uutesse ideedesse. Tööstus ja põllumajandus on jätkuvalt väga olulised, kuid Eesti majanduskasvu panustab üha enam nutikas teenusmajandus. Mõelge alati, kuidas omas vallas olla parim mitte ainult Eestis, vaid maailmas. Peaministrina saan teil aidata uksi avada ning ootan sama ka kõigilt oma valitsuse liikmetelt. Teeme koos Eesti suuremaks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755