Autor: ITuudised.ee • 25. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaid üks kümnest ükssarvikust jääb ellu

Uber oli üks esimesi ükssarvikute klubi liikmeid.
Foto: Uber
90% vähemalt miljardi dollari suuruse väärtusega idufirmadest ehk ükssarvikutest hinnatakse ümber või läheb pankrotti, vaid 10% on elujõulised, öeldi Davosis Maailma Majandusfoorumil.

Business Insider küsis riskikapitalist Jim Breyerilt, kes teenis varajases staadiumis Facebooki investeerides varanduse, miks idufirmade väärtustega on niivõrd palju mööda pandud.

Breyer vastas, et paljudel riskiinvestoritega tehtud tehingutel on "põrkemehhanismid" ja kaitse languse vastu. Vastutasuks annavad investorid ettevõttele kõrge turuväärtuse. Tihtipeale on need väärtused kõrgeks aetud ahnusest ja lühiajalist perioodi silmas pidades, vahendas Äripäev.

Need tingimused on ettevõttele head seni, kuni firma kasv on kiire. Näiteks Facebook oleks need tingimused igal juhul üle elanud. Kui asjaolud muutuvad aga hullemaks, võtavad suurema löögi vastu ettevõtte asutajad ja töötajad – nii rahaliselt kui ka moraalselt. Riskiinvestorid tulevad olukorrast välja aga terve nahaga.

Lisaks rääkis Business Insider ühe Silicon Valley ehk Ränioru tegevjuhiga. Ta ütles, et ootab idufirmade turul langust. "Silicon Valley oli kunagi koht, kus nägi palju veidrikke. Nüüd on see täis ülbikuid," selgitas idufirma juht. Tema sõnul osad neist ettevõtetest kaovad, sest halbadest näitlejatest on vaja lahti saada.

Jim Breyer aga ütles, et Ränioru inimesed on jätkuvalt tagasihoidlikud veidrikud. Ta lisas, et ülbusel pole idufirmade kasvulavaks peetavas Räniorus kohta. Breyer nentis, et tagasihoidlikkus on praegu äärmiselt tähtis.

Kui Ränioru inimesed on tõesti ülbed, aga Breyeril on ükssarvikute kriisi osas õigus, siis tõenäoliselt tuuakse nad maa peale varsti tagasi. Praegu on ükssarvikuid ehk idufirmad turuväärtusega vähemalt miljard dollarit, kokku 144.

Hoiatusele vaatamata arvab Breyer, et neid ettevõtteid tuleb kümne aasta jooksul kõvasti juurde. Tema arvates on tehisintellekti arendamine ettevõtjate jaoks suur võimalus. Selles valdkonnas ootavad investoreid suured kasumid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755