Autor: Aali Lilleorg • 7. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas viia kokku ärimees ja progeja?

Foto: Maido Parv
Garage48 laadi üritused võivad ettevõtjatel aidata leida talendikaid inimesi, kes mõistavad koodi paremini kui emakeelt.

"Mina olen otsustanud osaleda üritusel Student Startup Camp Tartu 2016", ütles saadetud teates parkimistarkvara looja Need2Park juht Kaspar Kikerpill.

Garage48 on üritus, kus erinevatest valdkondadest pannakse kokku meeskonnad ja 48 tunni jooksul luuakse lahendusi, mis osalejatele endilegi esmapilgul uskumatu võib tunduda. „Ebausklikel tasuks külastada mõnda Garage48 finaali ja näha oma silmaga mida luuakse 48 tunniga,“ soovitas Kikerpill.

Idufirmadest räägitakse viimasel ajal üsna palju. Ikka iga päev püütakse tähelepanu kas uudse lahendusega või siis sündmusega. Sageli oodatakse kiiret edu ja kirutakse läbikukkujaid. Viimased küll ise nii ei arva, et kõik peale esimest katsetust lootusetu on.

"Läbikukkujad ei ole uhked, et nende idee ei muutunud edukaks, vaid on uhked saadud kogemuse üle," märkis Kikerpill.

Kikerpill naases Eestisse peale õpinguid Hollandis, et enda sõnul just selliselt ürituselt alguse saanud ettevõttega tegeleda ja kiidab Garage48 üritusi suurima rõõmuga. Tema arvates on idufirmade rohkus Eestis tekkinud just selliste ürituste tulemusel ning sellel on märksa sügavamad tagajärjed. Esmakordselt külastas Kikerpill sellist üritust möödunud aasta augustis ja see oli Telia Eesti poolt korraldatud Garage48 üritus nimega VUNK. Koos pikaaegse sõbra Madis Lempuga mindi sinna oma ideed esitlema. Need2Park sündis juba ammu enne seda üritust, aga mõttele oli vaja luua füüsiline vorm. ‘’Ilma sellise ürituseta ei oleks meie praegust startupi,’’ rääkis Kikerpill. Hetkel tegeleb Need2Park parkimishalduse lahendusega aktiivselt 5 inimest. Kuna tööd on palju, siis pöördusid Need2park asutajad taas Garage48 poole, et leida endale veel lisa. Nende väheste tundidega plaanitakse valmis saada rakendustega, mida on tulevikus parkimisel võimalik kasutada.  

Need2Park on pääsenud oma ideega 30 parema hulka ka ettevõtluskonkursil Ajujaht. Selle konkursi värbamiskuulutuste hulgast leiab ka Need2Parki teate, et otsitakse front-end arendajat, kel peaks olema nii elementaarsed UX kui UI disainioskused. Teates öeldakse, et palka pole Need2Park veel hetkel valmis maksma.

Talentide ja rahaliste vahendite nappuse ehk investeeringute vähesuse üle kurdavad ka teised Eesti startupid, kes osalesid rahvusvaheliselt tunnustatud Startup Compassi läbiviidud startup ökssüsteemide uuringus. Nimetatud uuringu põhjal on Eesti startupid keskmisest kolm korda enam rahul riikliku poliitikaga ning puudujääkidena nimetasid just kasvavat talentide ja kapitali puudust.

Need2park loob parkimistarkvara, mis hakkab konkurentsi pakkuma parkimise operaatorfirmadele  nagu näiteks EuroPark  ja CityPark. Eesmärk on luua lahendus, mis sobib igale parkimisplatsile ja muudab parkimismaailma. See lahendus aitab parkimisplatsi omanikul korraldada parkimist iseseisvalt nii sisenemisel kui ka maksmisel viisil, mis on lihtne ja loogiline igale inimesele ja on Kikerpilli sõnul enam kui 2 korda odavam kui operaatorfirmadest konkurentidel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755