21. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digitaalmajandus vajab mõistlikke reegleid

Foto: Terje Lepp
Aegunud reeglistik ei lase digitaalse majanduse eelistest kasu lõigata, ütles Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling.

Eelmisel nädalal Berliinis toimunud Bundestagi digitaalküsimuste komisjoni liikmetega kohtumisel innustas Palling neid järgima Eesti eeskuju ja kehtestama tänapäevased reeglid digitaalsete platvormide jaoks, teatas Riigikogu pressiteenistus.

Uued platvormid on ostjaid ja müüjaid kokku tuues laiendanud valikut tarbijate jaoks ja loonud uusi võimalusi ettevõtjatele ja idufirmadele. Riigikogu hakkab lähiajal menetlema eelnõu, mis reguleeriks ühisturul esimesena selliseid platvorme nagu Uber või Euroopat vallutavad Eesti firmad Taxify ja Wisemile.

“Need platvormid võivad suurendada valikuvõimalusi ja luua eurooplaste jaoks uusi majanduslikke võimalusi. Aegunud reeglistik ei lase paljudel riikidel digitaalse majanduse eelistest kasu lõigata. Eesti on teejuhiks, töötades välja tänapäevaseid regulatsioone, mis sobivad selleks eesmärgiks,” ütles Palling.

Euroopas on kasvanud teadlikkus sellest, millist kasu võivad digitaalsetel tehnoloogiatel põhinevad lahendused tuua tarbijatele, tööotsijatele või linnadele. Näiteks on konkurentsiametid Hispaanias, Itaalias ja Saksamaal öelnud, et Uber suurendab konkurentsi transpordisektoris, ning on kutsunud üles viima läbi reforme. Eelmisel kuul võttis Euroopa Parlamendi siseturukomisjon vastu raporti, milles liikmesriikidel soovitatakse tungivalt kaotada ajast maha jäänud kunstlikud tõkked, mis takistavad tellitavate teenuste platvormide kasvu.

“Tehnoloogia võimaldab meil kasutada olemasolevaid ressursse nutikal ja paindlikul viisil. Reeglid peaksid olema sama nutikad ja paindlikud, keskendunud tulemusele nagu turvalisus või tarbija kaitsmine, mitte meetmetele, millega neid tulemusi saavutatakse,” selgitas Palling. “Uued platvormid, nagu Uber, aitavad töötuid tagasi tööturule ja annavad võimaluse kõikidele inimestele, kes tahavad rohkem tööd teha. Poliitikud võiksid sellest võimalusest kinni haarata, kaitstes samal ajal tarbijaid ajakohastatud ja mõistlike reeglitega.”

Sellistest platvormidest nagu Uber, Taxify ja Wisemile võib olla kasu nii kohalikele omavalitsustele kui valitsustele, sest nad toovad senini varjus olnud majandustegevuse valguse kätte. Eesti on juba liider lihtsate elektrooniliste maksudeklaratsioonide esitamise valdkonnas – enamik eestlasi esitavad oma tuludeklaratsiooni kõigest mõne klikiga internetis. Selle aasta alguses kuulutas maksu - ja tolliamet, et hakkab tegema koostööd Uberiga autojuhtide maksudeklaratsioonide esitamist lihtsustava digitaalse maksuplatvormi loomiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755