21. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Kaitsetööstuse Liit sõlmib koostöölepingu USA Kaitsetööstuse Liiduga

Foto: Eiko Kink
Täna, 21. märtsil sõlmib Eesti Kaitsetööstuse Liit Ameerika Ühendriikides koostöölepingu USA Kaitsetööstuse Liiduga (NDIA). Koostööleppe eesmärgiks on soodustada Eesti kaitsetööstusettevõtete pääsu USA turule ning toetada toodete ja teenuste eksporti, selgitas Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Kaitsevaldkonnas tegutsevad Eesti ettevõtted keskenduvad järjest enam eksporditurgudele, pakkudes maailmatasemel kompetentsi nutikates tehnoloogiates, küber- ja andmeturbe valdkonnas, piirikaitses ja kaasaegses sõjatehnikas.

"See, et Eesti ja Ameerika Ühendriigid on lähedased liitlased julgeolekus, annab hea vundamendi omavaheliseks koostööks ka kaitsetööstusele," ütles peaminister Taavi Rõivas ning lisas, et üks USA visiidi põhieesmärkidest ongi Eesti kaitsetööstusettevõtete jaoks seda vundamenti laduda.

Väärsi sõnul avab koostöö USA kaitsetööstuse liiduga Eesti ettevõtetele mitmeid uusi võimalusi koostööprojektideks rahvusvaheliste suurtööstustega, mis viivad loodetavasti nii uudsete tootearenduste kui ka edukate müügitehinguteni. “Ameerika Ühendriikide turule pääsemine ei ole lihtne ning antud koostööleppe eesmärgiks on infovahetuse tihendamine kahe riigi kaitsetööstuste vahel. See annab uusi võimalusi Eesti ettevõtetele oma toodete ja teenuste ekspordil,” sõnas Väärsi. 

Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhi sõnul teevad Eesti ja Ameerika Ühendriigid praegu edukalt koostööd riigipiiride jälgimisel erinevates riikides. Autonoomsete ja täisautomatiseeritud maismaa piirijälgimise süsteemide tootja Defendec on Eestis arendatud tehnoloogiat tarninud Ameerika Ühendriikide tellimusel mitmetesse kolmandatesse riikidesse. 

Eesti kaitsetööstusest on Väärsi hinnangul kujunemas nii küberkaitse kui tarkade tehnoloogiate eestvedaja maailmas ning ettevõtete ambitsioon on keskenduda eelkõige kõrgema lisandväärtusega tarkadele lahendustele. 

Sel nädalal toimub Eesti kaitsetööstuse ettevõtete ringreis Ameerika Ühendriikides, mille eesmärgiks on tihendada koostööd sealse kaitsetööstusega. Ringreisil on näiteks mehitamata roomiksõidukite arendaja Milrem, droonide ehitaja Threod Systems, superkondensaatoreid tootev Skeleton Technologies ja traadita piirijälgimise süsteemide tooja Defendec. Eesti kaitsetööstuse delegatsiooni programm kattub osaliselt samal ajal USAs töövisiidil viibiva peaminister Taavi Rõivase omaga.  Eesti

Kaitsetööstuse Liit on asutatud 2009. aastal ning selle liikmeskonda kuulub sada ettevõtet. Liitu kuuluvad ettevõtted tegelevad kaitse- ja julgeolekuotstarbelise teadus- ja arendustegevusega, tootmisega või teenuste osutamisega. Eesti kaitsetööstuse liidu eesmärgiks on luua rahvusliku ja rahvusvahelise kapitali koostöö kaudu sünergia Eesti kaitsetööstuse arendamiseks ning kaitsevaldkonna toodangu ekspordiks.

USA Kaitsetööstuse Liit (National Defense Industrial Association) on Ameerika Ühendriikide juhtiv ametiliit, mis keskendub USA kaitsetööstuse valmisoleku tagamisele ja haritustegevusele. Liit ühendab tööstuse, valitsuse ja sõjalised organisatsioonid, selle liikmeskonda kuulub 1 772 ettevõtet ja 91 715 üksikliiget.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755