Autor: Aali Lilleorg • 8. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrilevi liitus Euroopa võrguettevõtete küberturbe võrgustikuga

Foto: Pixabay
Elektrilevi liitus Hollandis paikneva Euroopa küberturbe võrgustikuga ENCS, mis koondab oskusteavet ning arendab vajalikke standardeid ja lahendusi elutähtsa taristu tuvalisuse tagamiseks. ENCSi liikmed on Hollandi, Saksamaa, Portugali, Austria ja teiste riikide ettevõtted, mis pakuvad võrguteenust rohkem kui 40 miljonile Euroopa majapidamisele.

„Võrguettevõtted kogu maailmas sõltuvad üha enam IT ja tööstusautomaatika lahendustest,“ ütles Elektrilevi võrgutehnoloogia osakonna juhataja Kaspar Kaarlep ja tõdedes, et pealtnäha võib olla jäänud mulje, et ettevõte tegeleb ainult traatide ja postidega. „Meilt nõuab küberturbesse tõsisemat panustamist automaatika ja kaugjuhitavate seadmete kiire kasv elektrivõrgus, samuti elektrinäitude kauglugemisega kasvanud andmeside maht."

Euroopa küberturbe võrgustiku konsultatsioonidirektor Michael John´i sõnul on Euroopa võrguettevõtete tihe koostöö ülioluline, et tagada elutähtsa taristu küberturvalisus. “Meie roll on koondada oskusteavet, et säästa liikmete kulusid ja arendada vajalikke standardeid ja lahendusi kaitsmaks küberohtude eest nii elektrivõrke kui ka kliente,“ selgitas John ja lisas, et on väga rahul, et Elektrilevi nüüd sama eesmärgi saavutamisse panustab.

Elektrilevi on lähiregioonis esimene võrguettevõte, kes Euroopa küberturbe võrgustikuga liitus. Kaarlepi sõnul oli liitumine võrgustikuga praktiline kaalutlus, sest Elektrilevi ei suuda üksi maailma küberohtudega sammu pidada. „Liikmelisus on soodsaim võimalus saada osa tipptasemel teadusuuringutest, kasutada füüsilist treeningbaasi ja olla kursis spetsiifiliste võrguettevõtete küberturvalisuse lahendustega, mida saame kasutada elektrivõrgu digitaalsete seadmete riigihangete planeerimisel,“ selgitas Kaarlep.

Nüüd ka kübertormi risk

Elektrivõrgus viimase kümnendi jooksul hüppeliselt kasvanud andmeside abil kaugjuhitavate seadmete arv. Need aitavad tuvastada rikkekohti, teha kiireid ümberlülitusi ja tõsta elektrivõrgu operatiivjuhtimise kiirust. Infotehnoloogia tähtsuse tõusuga elektrivõrgus on Elektrilevi järjest kasvatanud võimekust uut tüüpi riskide maandamiseks, et tagada klientide varustuskindlus lisaks äikse- ja sügistormidele ka kübertormide korral.

Kuidas on Eestis küberturvalisusega?

Milline on Eesti küberintsidendi hädaolukorra lahendamise plaan?

Inimene on infoturbe risk

Infoturbe konverents "Kellele ma usaldan oma andmed?"aitab leida vastuseid küsimustele kuidas juhtida infoturbes edukalt riske ja oskuslikult ärikriitilise infoga ringi käia?

13. septembrilHotellis Euroopa, aadressil Paadi 5

VAATAN LÄHEMALT

Elektrilevi on enam kui 30 võrguettevõtte seas Eesti üks suurimaid jaotusvõrguettevõtteid, mis haldab ligikaudu 64 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama pea kõikjal Eestis, va Läänemaal, Viimsis ja Narvas.

Euroopa küberturbe võrgustik (ENCS - European Network for Cyber Security) on 2012. aastal asutatud mittetulundusühing, mis ühendab elektrivõrkude ning teisi elutähtsa taristu omanikke ja küberturbeteadlasi ning eksperte. Koostöös teadlaste, elektrivõrkude ja IT-turbe ekspertidega töötatakse välja küberturbe standardeid ja tehnilisi lahendusi. ENCS on ka üle-euroopaline eeskõneleja teadusasutustes, avalikus- ja erasektoris, et tõsta elutähtsa taristu küberturvalisust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755