Autor: ITuudised.ee • 13. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti sai küberhädaolukorra lahendamise plaani

Foto: Pixabay
Valitsus kiitis heaks ulatusliku küberintsidendi hädaolukorra lahendamise plaani, mis arvestab kübervaldkonna muutunud vajadustega ning aitab tekkivate kriiside lahendamisele oluliselt kaasa.

"Internetikeskkonnast lähtuvad ohud ja rünnakud on täna juba sama reaalsed kui füüsilises maailmas. Et digitaalsetest teenustest võib sõltuda ka inimeste elu ja tervis, siis peab riik olema valmis nende toimepidevust kaitsma. Mudel, kuidas probleeme lahendada, testiti ära ka üleriigilisel õppusel KüberSIIL 2015 ja selle tarkuse nüüd kasutusse võtamegi," lausus majandus- ja taristuminister Kristen Michal.

Ulatusliku küberintsidendi tõttu võib sattuda ohtu paljude inimeste elu või tervis, katkeda osaliselt või täielikult elutähtsa teenuse osutamine või tekkida suur keskkonna- või varaline kahju.

Riigiülene koordinatsioonitasand

Olulisemaks muudatuseks võrreldes varasemalt kehtinud plaaniga on riigiülese koordinatsioonitasandi ning selle ülesannete piiritlemine. Küberhädaolukorra lahendamise plaan annab Riigi Infosüsteemi Ametile koordinatsioonimudeli olukorra lahendamiseks. Ulatusliku küberintsidendi korral moodustab amet operatiivstaabi, kuhu kuuluvad riigiasutuste ja teenusepakkujate esindajad. Selline juhtimismudel tagab kiirema infoliikumise, võimaldab kaasata täiendavaid ressursse ning laiendada hädaolukorda lahendavate asutuste õigusi.

Ulatuslikuks küberintsidendiks valmisoleku tagab Riigi Infosüsteemi Amet oma igapäevaste põhiülesannetega: intsidentide ennetamise, intsidentideks valmisoleku planeerimise ja nende lahendamise koordineerimisega. Lisaks sellele on välja töötatud laiem hädaolukorra lahendamise plaan juhuks, kui on vaja ulatuslikumalt kaasata teisi ametkondi ning nende töökorraldust koordineerida.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755