12. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omniva IT-juht: meil on täna IT-mull

Omniva IT-juht Rain Kirjanen
Foto: Raul Mee
"Meil on täna IT-mull ja see meenutab lähiajaloost kinnisvaramulli. Tahetakse asju saada, aga realilseerijaid ei ole, rääkis 12. mail toimunud IT-tööjõukriisi konverentsil Omniva IT-juht Rain Kirjanen, kes esines teemal "Millised on tööjõu väljakutsed IT-juhi vaates".

Tuues võrdluse kinnisvaramulliga märkis Kirjanen: "Meil on täna IT-sektoris "realabidamehi" tegelikult võtta päris palju. Ka kinnisvaramulli ajal võis iga inimene olla ehitaja, kas ta ka ehitada oskas, mitte alati," ütles ta.

Kirjaneni sõnul on täna ka turg nõus vastu võtma kehva kvaliteediga IT-tööd. 

Mida mina IT-juhina saada soovin? Vastan, et soovin saada kvaliteetset teenust oma partneritelt ja ka organisatsioonilt. Selleks, et seda saada, on vaja kvalifitseeritud inimesi. "Kui IT-tiim hakkab minu jaoks tööle, siis mina ootan, et on ära jagatud, kes on vanemarendaja, kes arendaja ja kes arenemisjärgus arendajad, kõik korraga ei saa olla tipud," ütles ta.

Märksõnad, mis minule on IT-juhi töös olulised:

* Väljakutse. Tipp-IT-inimesed ei taha enam teha seda asja, mida nad juba 7 korda varem on teinud. Minu roll on ka müüa oma ettevõtet IT-tiimile läbi ees ootava väljakutse.

* Õpipoisid. Pane headele inimestele külge õpipoisid. Soovitan võtta nad nö äri poolelt mitte IT-tausta omavad inimesed. Mina näiteks võtsin enda projektide juhiks endise juhatuse assistendi. See, kuidas IT-osa talle selgeks õpetada, oli mul eelnevalt välja mõeldud. Õpipoiste kaasamine ja nende ITsse toomine on see viis, kuidas suurettevõtted saavad IT-kompetentsi ise oma organisatsiooni sees kasvatada.

* Sild IT ja äri vahel - siis äri tuleb IT-le lähemale. Neid võimalusi tuleb otsida ise, keegi sulle neid pakkuma ei tule turult. Sa pead leidma selle võimaluse oma organisatsiooni sees.

Vaata ringi, kellel on olemas potentsiaal õppida ja arendada.

* Partnerlus ja usaldus - Omniva riigiettevõttena peab jälgima riigihankeseadust. See mõjub partnerlusele täiesti hukatuslikult, aga sellega tuleb hakkama saada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052