Autor: ITuudised.ee • 20. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik korraldab konkursi Arengufondi investeerimisportfelli juhtimiseks

Foto: Andras Kralla
Eesti Arengufondi investeerimisportfelli juhtimise ümberkorraldamiseks korraldab riik konkursi. Konkursile on oodatud osalejad nii Eestist kui ka väljaspoolt. Portfelli juhtimine on plaanis fondi investeerimisettevõttelt SmartCap anda üle uuele erafondile, mis jätkab riigi poolt alustavatesse ettevõtetesse tehtud investeeringute hoidmist ja jätkuinvesteeringute tegemist. Konkursilt võidakse kõrvaldada tiimid, kellel võib tekkida fondivalitsemisel huvide konflikt.

2014. aasta augustis otsustas Eesti Arengufondi nõukogu Arengufondi investeerimistegevuse ümber korraldada. Fondi nõukogu esimehe Ville Jehe sõnul on Eesti riskikapitaliturg teinud viimastel aastatel kiire arengu tänu Arengufondi tütrena loodud SmartCapi tegevusele. Teisalt peaks riigi roll riskikapitalituru praeguses arenguetapis muutuma, keskendudes kitsaskohtadele millega erasektor hakkama ei saa, rääkis Jehe.

„Turu areng on jõudnud etappi, kus on piisavalt erafondihaldureid ja riigil endal ei ole vaja enam fondi haldusteenust osutada, " selgitas Jehe. Edaspidi keskendub SmartCap oma investeerimisstrateegias kiirendite tegevust rahastavatele fondidele. Kiirendite jaoks partnerite leidmiseks kuulutati hiljuti välja hange. 

KredExi juhataja Lehar Küti sõnul on riigi jaoks oluline kindlustada, et senist portfelli hallatakse parima turupraktika järgi. "Koostöös Euroopa Investeerimispangaga korraldame konkursi uue erafondivalitseja leidmiseks, mis jätkab riigi poolt kiiresti arenevatesse ettevõtetesse tehtud portfelliinvesteeringute haldamist ja jätku-investeeringute tegemist, “ selgitas Kütt.

SmartCapi juhatuse liige Antti Perli rõhutas, et tegu ei ole müügi-tehinguga.  Investeeringute juhtimise ümberkorraldamiseks on otsustatud varasid mitte erastada või osta portfellijuhtimise teenust sisse, vaid viia portfell ja kohustused üle eraldi fondi, mille asutab ja mida hakkab juhtima uus  erafondivalitseja. Konkursil osalemist võidakse piirata isikutele, kellel võib tekkida fondivalitsemisel huvide konflikt.Uude fondi peaks konkursi käigus valitav fondivalitseja investeerima ka enda vahendeid ning juhtima seda turutingimustel. Üle ei viida senistest osaluste müükidest ehk exit'itest saadud tulu ega ettevõtteid, millest SmartCap väljub enne 31. detsembrit 2016.

Erafondivalitseja poolt valitsetav fond jätkab investeerimistegevust seni kehtinud põhimõtete järgi – investeeringuid tehakse ettevõtete omakapitali ning neid saab teha üksnes koos erainvestoritega.  Samaks jäävad ka riskide hajutamise tingimused: vahenditest võib kuni 10 protsenti investeerida ühte ettevõttesse, mida erakorralistel juhtudel võib tõsta 25 protsendini. Haldustasu saavad kõik kandidaadid ise pakkuda. Oluline printsiip on, et kuna praegu on fond investeeringutest väljumise faasis, siis sõltub tasu määr hallatavate varade soetusmaksumusest ning see peaks vähenema väljumiste käigus, lisas Perli. Ka omaosaluse suuruse saavad võimalikud fondivalitsejad ise pakkuda.

Konkursi detailsed tingimused avalikustatakse SmartCapi veebilehel ning see peaks praeguse plaani kohaselt toimuma juuni keskpaigas. 

Konkursi etapid 

Uue fondivalitseja leidmise esimene samm on huviavalduste esitamine, see voor vältab juuni keskpaigast juuli keskpaigani. Selles faasis hinnatakse kandidaate nende senise tegevuse ja kogemuse alusel. Euroopa Investeerimispanga (EIB) juhtimisel luuakse sõltumatutest ekspertidest kolmeliikmeline valikukomitee, mis teeb esimese otsuse kandidaatide mineviku põhjal augustikuuks. Kvalifitseeritud kandidaadid pääsevad teise vooru, kus nad juba põhjalikumalt portfelli ja varadega tutvuvad ning enda visioone esitavad. Oktoobriks teeb valikukomitee otsuse võitja osas, kus võtab arvesse kandidaadi tulevikuvisiooni. Sellele järgneb viimane etapp – tehnilised läbirääkimised konkursi võitnud fondivalitsejaga ja fondi loomine.

Uus fond peaks tegevust alustama 1. jaanuaril 2017. Praegu on Arengufondi ja SmartCapi portfellis 15 ettevõtet, 2017 alguses peaks fondil olema investeerimata vahendeid ligikaudu 10 miljonit eurot, millega saab teha jätku-investeeringuid senistesse portfelliettevõtetesse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755