23. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõtteid Projektijuhtimise Aastakonverentsilt 2016

17. mail toimus Projektijuhtimise Aastakonverents 2016, kus räägiti projektijuhtide isikuomadustest, suhtlusest erinevate osapoolte vahel, ellujäämisest ning tulevikust. Erinevate sektorite projektijuhid jagasid konverentsil oma kogemusi. Vaata, milliseid mõtteid osalejad konverentsil kirja panid.

Projektijuhi tüübid:

- Võidusõitjad: oluline ajataju;

- Rekkamehed: peab omama skeptitsismi – hea projektijuht on paranoiline;- Ära looda – korda;- Ära usu (arva) – küsi;- Ära lükka edasi – tee kohe;- Seiklejad, kellel peab olema eeslikannatus ning hea suhtlemisoskus. Samuti peavad nad oskama ennast kehtestama ning oskama EI   öelda.

Head projektijuhid on masohhistid.Lühike töötsükkel – Annan raha lühikeseks perioodiks, kindel tulemus. Kui ei sobi, läheme laiali. IT projektides on oluline täitja ja tellija sobivus.Motiveeritud meeskond mõtleb ise ja lahendab probleemid, mitte ei tõmba viimast mahvi ja tõmba objektilt minema.Preemiaks teen ühisüritusi meeskonnale. Näiteks kord kuus.Projektijuhtimine 2025: Nõuded karmistuvad, Excelit ei kasutata enam aja juhtimiseks, era ja avalik projektijuhtimine elab samas maailmas, vahe on projektijuhi ja tellija eesmärgil, tehakse riskianalüüse.Uuringud näitavad, et 53% juhtudest projektid ebaõnnestuvad projektijuhi lähteülesande nõrkuse tõttu.Igas meeskonnas peab olema pessimist, kes näeb, kus võib jama tekkida ja optimist, kes neid lahendada oskab ja tahab.Projektijuhi risk: Maksad itaallastele ristimisvaagna eest pool raha ette ja jääd lootma, et kas on ainult maksmise rõõm või saame kausi ka.Agiilsuse juures on oluline jätkusuutlikkus. Oluline märkida üles ning dokumenteerida!Elektronposti vahendusel ei ole võimalik suhelda, saab ainult informeerida.Vastsündinust alates tajume kehakeelt ning me loeme seda instinktiivselt.Sõjaväelased ütlevad: Kui sul on plaan lahinguks, siis satud p**** lahingu alguses, kui pole plaani, on  kõik p*****.Kui oled jamas, siis säästa energiat.56% projektidest läheb luhta vale kommunikatsiooni tõttu.Kui ei ole midagi planeeritud, siis ei ole ka midagi kommunikeerida.Igasuguste tegevuste puhul on abi sellest, kui tead oma eesmärki.Meie ebamäärases ja kindlusetus maailmas annab KUTSE natukenegi juurde kindlustunnet – ja see on oluline!Projektijuhi kutsega seonduvast tuleks rääkida edaspidigi!Et projekt oleks edukas, peab olema selge eesmärk.Nossovi „Totu kuul“ hea näide agiilsusest, projekti juhtimisest. Lugege (uuesti)!Pehmed väärtused, mida saab hinnata projektijuhi kutsetunnistuse andmisel: konfliktilahendamise oskus, oma väärtuste rõhutamise oskus, ei ütlemine, otsekohesus, oskus selgitada oma mõtteid.Agiilne projekt ei anna kiiret tulemust, on võimalus rooli keerata. Kui asi toimub aasta pärast, siis inimestel ajataju puudub.Hea projektijuht on põikpäine.Omadused, mis teevad müügimehe heaks, ei sobi projektijuhile. Hea projektijuht on skeptiline, põikpäine, tunneb kella ja on otsekohene.ÕPI!Eesti tarkvaraarendus on liha müümine.Kas me teame, mida kasutajad vajavad? Aga kui kasutaja ise ei tea, mida ta „vajab“?Hea projekt on selline, kus on selge ülesanne ja inimesed peavad ajasurvel asjad ära tegema.Pane inimene ise ütlema seda, milles just sai kokku lepitud.Kui oled sattunud ootamatusse olukorda, siis seisata, teadvusta enda ümber toimuvat. Siis saad nendes oludes orienteeruda ja seejärel tee kiire plaan.Meil on märksa rohkem võimalusi, kui vajadusi.

Maarit Eerme

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755