Autor: ITuudised.ee • 25. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BSA uuringu kohaselt lähevad küberturvalisuse ohud kalliks maksma

Foto: Pixabay
Vaatamata turvariskidele ja küberrünnaku ohtudele kasutavad Eestis litsenseerimata tarkvara 42% arvutikasutajatest, selgub BSA | The Software Alliance vastvalminud uuringust Global Software Survey.

Uuring – Seizing Opportunity Through License Compliance – leiab, et Eestis polnud 2015. aastal personaalarvutitesse installeeritud tarkvarast korrektselt litsenseeritud 42%. Võrreldes 2013. aasta tulemustega on resultaat langenud 5 protsendiühiku võrra. 

“Uuring rõhutab, et äärmiselt oluline on teada, millist tarkvara ettevõtetes kasutatakse,” selgitab BSA | The Software Alliance esindaja Eestis, vandeadvokaat Kaido Uduste. “Väga suur osa ettevõtete juhtkonnast ja IT-juhtidest ei tea täielikult, mis tarkvara nende äriühingute arvutisüsteemides leidub või pole nad teadlikud sellest, kas see tarkvara on litsenseeritud.”

BSA | The Software Alliance ülemaailmne tarkvarauuring, mis viidi läbi tarbijate, IT-juhtide ja ettevõtte personaalarvutite kasutajate seas, tõdeb, et litsentseerimata tarkvara osakaal on endiselt kõrge. Sellega võtavad aga tavakasutajad ja ettevõtted endale suuri riske, sest küberrünnakute ja litsentseerimata tarkvara kasutamise vahel on väga tugev seos ning pahavaraga nakatumise tõenäosus suur. Pahavarast tulenevate tagajärgedega tegelemise kulud võivad aga osutuda ootamatult kõrgeks. Ainuüksi 2015. aastal läksid küberrünnakud ettevõtetele maksma kokku 400 miljardit dollarit.

Uuringu tulemustest selgus veel, et:

Ülemaailmselt oli arvutitesse installeeritud nõuetekohaselt litsentseerimata tarkvara osakaal 2015. aastal 39%.Isegi sellistes kriitilistes valdkondades, nagu pangandus, kindlustus ja turvateenused, osutus litsentseerimata tarkvara kasutamise osakaal üllatavalt suureks.IT-spetsialistid arvavad, et 15% nende ettevõtte töötajatest laadivad alla tarkvara ilma nende teadmata. Samas alahindavad nad märgatavalt probleemi, sest peaaegu poole rohkem ehk 26% töötajatest tunnistavad, et nad on installeerinud litsentseerimata tarkvara.

Hoolimata eelnimetatud näitajatest on siiski näha ka teadlikkuse tõusu:

IT-juhid peavad suurimaks turvariskiga seotud probleemiks andmete kadumist.IT-juhid peavad ohtude vältimiseks äärmiselt oluliseks tagada, et arvutites kasutatav tarkvara oleks seaduslik ja täies ulatuses litsentseeritud.Ettevõtete töötajatele suunatud laiemas küsitluses teadsid 60% vastanutest, et turvariskid on eeskätt seotud litsentseerimata tarkvaraga, mistõttu on oluline kasutada just seaduslikku ja täies ulatuses litsentseeritud tarkvara.Uuringu raport lisab, et ettevõtted saavad maandada litsentseerimata tarkvarast tulenevaid küberturvalisuse riske, kontrollides, et kogu ettevõttes kasutatav tarkvara pärineb legaalsetest allikatest ning võttes kasutusele ettevõttesisese tarkvarahaldusprogrammi (SAM program). Seesugune programm aitab saada täieliku ülevaate sellest, millised arvutivõrku paigaldatud programmid on seaduslikud ja litsentseeritud ning optimeerida oma tarkvarakasutust nii, et see kohanduks kõige paremini konkreetse ettevõttega.

Muuhulgas selgus BSA | The Software Alliance ülemaailmse tarkvarauuringu tulemustest ka see, et:

Ilma kohase litsentsita arvutisse installeeritud tarkvara osakaal on suurim Aasia- Vaikse ookeani regioonis – 61%. Eelmise uuringuga võrreldes on toimunud 1- protsendipunktiline langus.Osakaalult järgmine piirkond on Kesk- ja Ida-Euroopa 58%-ga, kus on pärast 2013. aasta uuringut toimunud 3-protsendipunktiline langus. Lähis-Idas ja Aafrikas on litsentseerimata tarkvara osakaal 57%, langus 2 protsendipunkti.Põhja-Ameerikas on jätkuvalt kõige madalam regionaalne näitaja – 17%, kuigi see hõlmab endas märkimisväärselt kõrget, s.o. 10 miljardi dollari suurust, kahju.Lääne-Euroopa üldine näitaja kukkus ühe protsendipunkti võrra 28%-le.

BSA | The Software Alliance rahvusvahelise tarkvarauuringu täisteksti koos riikide spetsiifilise statistikaga leiab BSA | The Software Alliance kodulehelt www.bsa.org/globalstudy.

BSA I The Software Alliance on maailma tarkvaratööstuse üheks juhtivaks häälekandjaks suhtluses valitsustega ja rahvusvahelistel turgudel. Tema liikmeteks on ettevõtted, kelle poolt loodud tarkvaralahendused edendavad majandust ning parandavad kaasaegset elukvaliteeti. Peakontoriga Washington DC’s ning tegutsedes enam kui 60 riigis üle kogu maailma algatab BSA tarkvara õiguspärase kasutamise programme, mis edendavad litsentseeritud tarkvara kasutamist ning toetab õiguslikku keskkonda, mis soodustaks tehnoloogia arengut ja tooks kaasa digitaalmajanduse kasvu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755