Autor: ITuudised.ee • 26. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: Eesti ettevõtete töötajad peavad kasutatavaid IT-lahendusi ekslikult turvalisteks

Eesti ettevõtete töötajatest peab töökoha IT-lahendusi turvalisteks koguni 94%. Samas näitavad rahvusvahelised uuringud, et küberrünnakute arv on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud.

Microsofti tellitud ja uuringufirma Faktum & Ariko läbi viidud uuringust selgub, et mida suurem on ettevõte, seda turvalisemaks sealseid IT-lahendusi peetakse. Turvaliseks peavad IT-lahendusi suisa 94% Eesti ettevõtete töötajatest.

“Nii kõrge hinnang IT-lahenduste turvalisusele on üllatav, sest paljudes väikeettevõtetes on turvalisusega tegelikult jätkuvalt probleeme. Tulemust võib selgitada sellega, et väikeettevõtteid on seni rünnatud vähe ja info küberrünnakus kannatanud väikeettevõtete kohta ei jõua avalikkuse ette. Sellest on tekkinud pettekujutelm, et probleeme ei ole. Reaalsus on aga midagi muud,” selgitas Microsofti tehnoloogia konsultant Magnus Hillermaa.

Rahvusvahelised uuringud kinnitavad, et ehkki rünnakud suurettevõtete vastu pälvivad rohkem tähelepanu, langevad tegelikkuses just väikeettevõtted sagedamini küberkurjategijate ohvriks. Seda põhjusel, et väikestes ettevõtetes on vähem oskusi ja võimalusi end kaitsta. BSA | The Software Alliance värske uuringu kohaselt kasutavad Eestis litsentseerimata tarkvara koguni 42% arvutikasutajatest.

“Tihti ei osata mõelda sellele, et ettevõte on sama haavatav, kui kõige kaitsetum arvuti töökollektiivis,” rääkis Hillermaa. Igal ettevõtjal tasub mõelda IT-lahenduste turvalisusele ning sellele, millist tarkvara tööd tehes kasutatakse. “Et rahalist kahju ja võimalike tundlike andmete lekkimist vältida, tuleks tõsta töötajate teadlikkust ning seista selle eest, et arvutitesse ei satuks illegaalset tarkvara, mis jätab ukse rünnakute ees avatuks,” lisas ta.

ITLi tegevjuhi Jüri Jõema sõnul on ohutunnetus internetist tulenevate riskide osas tõepoolest arvutikasutajate seas alanenud. See on paljuski seotud küberkuritegevuse arengutega. “Kui mõned aastad tagasi toimunud intsidendid said maailma meedias laialdast kajastust, siis tänapäeval toimuvad rünnakud kiiresti ning märkamatult. Igasuguse küberrünnaku avalikuks tulek tähendab kurjategijate jaoks läbikukkumist,” selgitas ta.

Suurim oht turvalisusele on Jõema hinnangul uuendamata tarkvara versioonid: “On teada, et 87% rünnakutest oleks võimalik blokeerida ning ära hoida, kui kasutusel olevad tarkvarad oleksid uuendatud. Sarnane oht tuleneb piraattarkvarast.”

Positiivseks saab ITLi tegevjuhi sõnul aga pidada trendi, et järjest enam uuringule vastanutest, sõltumata ettevõtte suurusest või tegevusalast, peab tehnoloogiat efektiivse töökorralduse ja innovatsiooni tugisambaks oma ettevõttes. “See on positiivne märk, eriti arvestades, et Eesti mitte-IT valdkondade ettevõtted on seni negatiivselt silma paistnud madala IT kasutuse poolest. Loodetavasti on see trend nüüdseks pöördunud,“ selgitas Jõema.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755