3 juuni 2016

Tööstuse robotiseerumine kaotab piirid valgekraede ja sinikraede vahel

Foto: Joanna Jõhvikas

Industry 4.0 in Practice konverentsil rääkis Hyrles OÜ tegevjuht Urmo Sisask, et tööstus 4.0 kiire arengu valguses ei tohi unustada peamist, inimesi. „Üks asi on puhas programm või lahendus, aga teine ja väga oluline faktor on töötajad. Inimeste ülesanded ja töökohustused muutuvad ning sellega seoses ka mõisted ja koolitusvajadused,“ selgitas Sisask.

Me ei räägi Industry 4.0 puhul ainult masinatest ja seadmetest, nende taga on alati inimesed. Sisaski sõnul on mitmeid ettevõtteid, kes on soetanud väga kallid masinad, mis seisavad mitu kuud kuni aasta, sest ei leita inimest, kes sellega tööle hakkab. „Kõige lihtsam on osta masin, aga inimene peab sellega midagi peale hakkama,“ tõdes Sisask. Kui targad masinad ja robotid tulevad üha rohkem tööstuse juhtimisprotsessidesse, tõusevad keskmesse targad automatiseeritud töökohad. „Ühel hetkel ei ole enam võimalik öelda, et meil on valgekraed, kes töötavad kontoris ja sinikraed, kes on traditsiooniliselt füüsilise töö tegijad. Neljas tööstusrevolutsioon nimega Industry 4.0 muudab selle vahe olematuks,“ rääkis Sisask. Füüsilise töö teevad ära masinad ja robotiseeritud töökohad muutuvad inimeste poolt juhitavateks süsteemideks.

Aastaks 2020 on PwC poolt Saksamaal läbi viidud uuringu järgi 80% tööstusettevõtetest digitaliseerinud oma väärtusahela. Uuring näitas, et igast kümnest ettevõttest kaheksa plaanib aastaks 2020 juurutada digilahendused kõigis oma äritegevuse võtmeküsimustes.

Doris Põld

 

Jaga lugu:
Seotud lood
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 105
Kertu Karner
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112