Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 31. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: töötajad survestavad ettevõtteid palku tõstma

Foto: Pixabay
Töötajate palgaootus kasvas II kvartalis kiiremini kui keskmine palk, selgub CV Keskuse kogutud andmetest.

CV Keskuse andmetel kasvas töötajate palgasoov teises kvartalis võrreldes mullusega 10,7%, ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt pressiteate vahendusel. Statistikaameti eile avaldatud andmetest selgus, et sama perioodi võrdluses kasvas keskmine brutopalk 7,6%. 

„Arvatavasti mõjutas palgaootuste kasvu ka tugev keskmise brutokuupalga kasv I kvartalis, mille mõju palgasoovidele avaldus pisut hiljem, kuid suuresti tuleneb palgatõus ka struktuurilistest muutustest tööturul. Noored ei ole enam valmis lihtsamaid töid tegema ning küsivadki juba tööturule sisenedes kõrgemat palka,“ selgitas Auväärt.

Tema sõnul tähendab töötajate palgaootuste selline kasv, et lõhe töövõtjate soovide ning tegelikkuse vahel kasvas 9,9 protsendini, mis loomulikult avaldab survet tööandjatele palku kergitama, kuid näitab ka seda, et tööturule on sisenenud ambitsioonikate plaanidega noored, kes soovivad juba alustada spetsialisti- või juhitasandilt.

„Hiljutine Palgainfo Agentuuri tööturu-uuring näitas, et vajaliku tööjõu tagamiseks ongi 52% organisatsioonidest tõstnud põhipalkasid viimase aasta sees, 27% organisatsioonidest on aga parandanud lisatasude teenimisvõimalusi,“ sõnas Auväärt. „Lisaks näitas uuring, et töötaja üleostmisel ei piisa 10% palgalisast, vaid hinnaks on 21%–30% praegusest palgast suurem palgapakkumine, mis paneks töökohta vahetama 40% töövõtjatest.“

Tema hinnangul püsib palgasurve ka seetõttu, et sobivate töötajate leidmine on paljudes valdkondades endiselt problemaatiline ning tööjõupuudusest saab peagi tööjõukriis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755