2. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Clash of Clans mängu looja Ilkka Paananen: ma ei imestaks, kui järgmine miljardiline start-up sünnib just Eestis

Supercelli juht Ilkka Paananen
Foto: Tiit Mõtus
EY Eesti Aasta Ettevõtja konkursi väljakuulutamise puhul korraldatud ümarlaual ütles maailma mobiilimängude arendajate tippu kuuluva Supercelli juht Ilkka Paananen, et soomlased on eestlaste peale isegi natuke kadedad – eelkõige seetõttu, kui kiiresti meil otsuseid vastu võetakse ja kui innovaatilised me oleme. Ta ei imestaks, kui järgmine miljardiline start-up äri sünniks just Eestis 5-10 aasta pärast.

Ilkka Paananeni, kes on EY Soome Aasta Ettevõtja 2015 ja kelle käe all on sündinud näiteks sellised tuntud virtuaalmängud nagu Clash of Clans või Clash Royale, ning mulluse Eesti konkursi võitja Jevgeni Kabanoviga (ZeroTurnaround) debateerinud peaminister Taavi Rõivas märkis, et kui me vaatame uue majanduse ettevõtete puhul ainult nende osakaalu SKTs, siis ei mõista me innovatsiooniliste ettevõtete tegelikku väärtust. “Transferwise’i väärtus, mis on Eesti kõige edukam start-up, on palju suurem, kui tema osakaal SKTs,” kinnitas Taavi Rõivas.

“Enamus Eesti majandusest on traditsiooniline majandus, milles on palju innovatsiooni ja on palju edukaid ettevõtteid. Samas, kui me vaatame tulevikku, siis näeme seal teenuseid, mida täna olemaski ei ole ning mida me täna ei oska küsidagi. Näiteks 10 aasta eest inimesed ei teadnud, et neil peaksid olema mängud mobiilis, et sellest saab tohutu turg. See on väga suur muutus,” märkis Rõivas.

Eesti majanduse rahvusvahelisi väljavaateid analüüsides lisas Rõivas, et Eesti äriajalugu on vaid 25 aastat vana ning seetõttu võtab meie firmade globaliseerumine väga palju aega, pika äriajalooga riikidel on seega suur konkurentsi- ja ajaeelis. „Eesti ettevõtete jaoks on sisuliselt ainus võimalus globaalsele turule sisenemiseks sellised ärid, nagu Ilkka ja Jevgeni teevad,“ märkis Rõivas.

Ilkka Paananen sõnas, et ka talle ei meeldi uue ja vana majanduse eristamine, kuigi uus majandus on selgelt rohkem tarkvarapõhine. Samas traditsiooniline äri peaks võtma omaks uue äri poolt loodavad tehnoloogilised võimalused. Paananeni kinnitusel on start-upide suurim panus Soomes see, et nad on justkui lootusekiir, et neil on positiivne mõju majandusele.

Jevgeni Kabanovi sõnul on muutus siiski väga suur. “Digitaalne revolutsioon on muutnud proportsioone totaalselt, sest kunagi oli 90% majandusest põllumajandus, nüüd on see vastupidi,” lisas Kabanov.

Ümarlaua „Uued ärimudelid. Uued tehnoloogiad. Kuidas neist maksimaalselt kasu lõigata?“ eesmärgiks oli avada ettevõtjate jaoks olulisi tulevikuteemasid ning leida ühtlasi kandidaate EY Eesti Aasta Ettevõtja konkursile.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755