Autor: Aali Lilleorg • 6. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avalik asjade interneti võrk NORAnet on valmis kommertskasutuseks

Foto: Indrek Susi
Eesti IT- ja sideteenuste ettevõte Unitcom koostöös Norra telemaatika ja sensor-tehnoloogia ettevõttega Nordic Automation Systems on lõpetanud tehnilised testid Eesti esimese avaliku üleriigilise asjade interneti võrgu NORAnet käivitamiseks. Võrk avatakse klientidele kommertskasutuseks 5. oktoobril. NORAnet avab uue ajastu Eesti IKT-turul, kus lisaks inimestele saavad internetivõrguga ja omavahel iseseisvalt turvalises ühenduses olema ka erinevad seadmed, süsteemid ja rakendused paljudes eluvaldkondades – tervishoius, põllumajanduses, transpordis ja logistikas, kommunaalteenustes, tööstuses ja ehituses, kodumajapidamistes ja mujal.

„NORAnet saab olema kõikidele klientidele, teenuseosutajatele ja rakenduste pakkujatele võrdsetel alustel kättesaadav. Oleme lõpetanud võrgu tehnoloogilised testid ja teeme praegu ettevalmistusi, et võrk 5. oktoobril kasutajate käsutusse anda,“ütles Unitcom Eesti juhatuse esimees Toomas Peek.

Asjade internet (ingl. k. IoT – Internet of Things) on võrgustik, kus omavahel on ühenduvuses eri seadmed, süsteemid ja rakendused, mis suudavad iseseisvalt sensorite abil koguda, salvestada ja töödelda informatsiooni, mida saab kasutada mitmete protsesside mõõtmiseks, jälgimiseks ja juhtimiseks paljudes eluvaldkondades.

Asjade interneti teenuste osutamiseks on vajalik üleriigilise juhtmeta sidevõrgu olemasolu, mis võimaldab kasutada odavaid, autonoomseid ja väikese energiatarbimisega sensoreid. NORAnet baseerub rahvusvaheliselt tunnustatud võrgutehnoloogial LoRaWAN™, võimaldades kasutada kuni 10 aastase akukestvusega sensoreid, mis võivad asetseda tugijaamast kuni 15 km kaugusel, seejuures ka maa all ja muudes raskesti ligipääsetavates kohtades.

NORAnet võrgu omanik on OÜ Noranet ning seda hakkab opereerima ja üldkasutavat võrgule juurdepääsuteenust pakkuma Unitcom, kes on alates käesolevast aastast ka täieõiguslik rahvusvahelise LoRa-Alliance liige. NORAneti võrgus on selle aasta jooksul testitud erinevaid LoRaWAN™-standardile vastavaid sensoreid, nende seas  Nordic Automation Systems’i poolt pakutavaid vee-, elektri-, gaasi-, temperatuuri-, niiskuse- ja liikumissensoreid, millega eri kasutajarühmad saavad koheselt hakata võrku reaalseteks rakendusteks kasutama. Võrgu avamisel on NORAneti katvusala 55% Eesti territooriumist, hõlmates kõiki maakonnakeskusi (kokku 28 linna). Võrgu leviala hakkab Unitcom laiendama vastavalt klientide vajadustele.

Unitcom (www.unitcom.ee) on kohalikul kapitalil baseeruv ettevõte, mis pakub ülikiire interneti-, televisiooni-, telefoni- ning IoT-, IT-taristu ja pilveteenuseid ühtsetes teenusepakettides kodu- ja äriklientidele üle Eesti. Unitcomi juhtmeta lairiba- ning NORAnet IoT-võrgud katavad rohkem kui 65 protsenti Eesti elanikkonnast. Unitcom on Microsofti, Google’i, HP, Cisco, Delli, VMware’i, F-Secure jt globaalsete tehnoloogiaettevõtete pika-ajaline sertifitseeritud partner. Unitcom on rahvusvahelise IoT assotsiatsiooni LoRa®Alliance liige. Meedia- ja televisiooniteenuste osutamisel teeb Unitcom strateegilist koostööd Viasati, Baltikumi suurima kanalilevitaja Wide Media ja teiste sisuteenuste tootjate ja esindajatega. Unitcomis töötab üle 60 kogemustega spetsialisti. Unitcomi omanikud on Eesti ettevõtjad Toomas Peek ja Peep Põldsamm ning ettevõtte võtmetöötajad. 

Nordic Automation Systems (www.nasys.no) on juhtmeta telemaatika ja sensor-tehnoloogia valdkonnas tegutsev ettevõte. Ettevõte poolt väljaarendatud SensorLink™ pneumaatilised ja elektrilised sensorid võimaldavad tööstusettevõtetel lahendada tööriistade ja -vahendite monitooringu ja halduse probleeme ning jälgida erinevaid elektrilisi, temperatuuri, vibratsiooni jm näitajaid. Firma pakub ka rahvuvahelise IoT-standardile LoRaWAN™ vastavaid vee-, temperatuuri-, elektri jm. sensoreid ja LoRaWAN™ võrgu tugijaamasid. Nordic Automation Systems osaleb Eesti esimese avaliku LPWAN-võrgu NORAnet haldamises ning seal pakutavate IoT-teenuste ja rakenduste arenduses. Firma tegutseb Norras ja Eestis ning selle arenduse ja tootmisüksustes töötab kokku 30 spetsialisti.

LoRa®Alliance (www.lora-alliance.org) on rahvusvaheline mittetulunduslik assotsiatsioon, mille liikmeteks on asjade interneti (IoT) tehnoloogiate ja valdkonna edendamisest huvitatud ettevõtted ja institutsioonid. LoRa Alliance missiooniks on standardiseerida LPWAN-tehnoloogiad, et IoT-, M2M-, targa linna ja muud selle valdkonna rakendused saaksid avalikkusele laialt kättesaadavaks. Alliance haldab avatud LoRaWAN-standardit, et tagada seda kasutavate operaatorite võrkude, süsteemide ja seadmete vahel globaalne ühilduvus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755