Autor: Aali Lilleorg • 14. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

India IT- ja justiitsminister toetab IT ja tehnoloogia-alast teaduskoostööd

Foto: Pille Kallas, TTÜ halduskorralduse eriala lõpetaja
India IT- ja justiitsminister Ravi Shankar Prasad külastas 14. septembril Tallinna Tehnikaülikooli eesmärgiga arutada kahe riigi koostööd kõrghariduse ja info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkondades. Videokonverentsil TTÜ Mektoryst India ülikoolidega lepiti kokku edasiste tempokate koostöökohtade alused. Minister kohtus ka TTÜ rektor akadeemik Jaak Aaviksooga, kellega lepiti kokku koostöö tugevdamine teadlaste õpirände suunal.

TTÜ innovatsiooni ja ettevõtlussuhete prorektor Tea Varraku sõnul teeb ülikool Indiaga tihedat haridus- ja teaduskoostööd. „2013. aastal allkirjastatud memorandumid toetavad koostööd just nimelt IT,  matemaatika ja loodusteaduse valdkondades. See koostöö edendab ka vastastikust üliõpilasvahetust,“ sõnas Varrak. Tema sõnul õpib 2016. aasta augusti seisuga TTÜs 97 India magistranti ja doktoranti, mis moodustab 7% ülikooli välistudengitest, ja töötab seitse India kodakondsusega teadlast. „Nagu ka tänastest videokõnedest kõlama jäi, on TTÜ-l juba praegu mitmekülgne koostöö näiteks Indian Institute of Technology (IIT) Delhiga, kellega edasist koostööd nähakse mitte ainult teaduses, vaid ka start-upide teemades. “

Minister Ravi Shankar Prasadi sõnul peaks kahe riigi IKT koostöö liikuma uuele tasemele. Ta rõhutas, et ehkki kahe riigi rahvaarvus on märkimisväärne erinevus, on mõlemal riigil teineteiselt palju õppida. Eriliselt toonitas Prasad koostööd küberturvalisuse valdkonnas, nimetades seda nö veretuks sõjaks, kus on võtmeteemadeks tugev teaduslik alus, innovatsioon ning koostöö.

“TTÜ infotehnoloogia teaduskonnal on mitmeid sidemeid India juhtivate ülikoolidega. Hea näitena võib tuua just nimelt küberkaitse valdkonna, kus IIT Delhi esindajad on osalenud TTÜ küberkaitse suvekoolis ning arutluse all on H2020 MC-RISE projektitaotluse koostamine, mis just teadlaste õpirännet toetaks. Olemas on ka ühispublikatsioonid ning toimunud on vastastikuseid külastusi,” ütles IT teaduskonna dekaan Gert Jervan. Ta tunnustas minister Prasadi lubadust käivitada koostöö stimuleerimiseks eraldi programm, millega suurendada teadlasmobiilsust ja defineerida ühiseid teadusarendus projekte.

TTÜ Mektorys kohtus minister ka TTÜs õppivate India tudengitega, et rääkida nende õpingutest TTÜs ja senistest kogemustest Eestis. Videokonverents toimus kolme India ülikooliga – Indian Institute of Technology Delhi, Indian Institute of Technology Hyderabada ja Indian Institute of Technology Madras ning Riikliku Informaatikakeskusega. Ülikoolid tutvustasid lühidalt oma kõige suurema mõjuga projekte IKT valdkonnas ja tõid välja potentsiaalsed tuleviku koostöökohad TTÜga.

Foto: Pille Kallas, TTÜ halduskorralduse eriala lõpetaja
Foto: Pille Kallas, TTÜ halduskorralduse eriala lõpetaja
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755