Autor: ITuudised.ee • 8. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tervisetehnoloogia klaster tunnistati parimaks koostööprojektiks 2016. aastal

Tallinna Ettevõtluspäeva auhinnagalal
Foto: Tallinna Teaduspark Tehnopol
Connected Health klaster tunnistati ka 5. oktoobril toimunud Tallinna Ettevõtluspäeval edukaimaks koostööprojektiks 2016 aastal.

Connected Health klaster on Eesti erinevate tervisega seotud osapoolte kogukond, mille ühiseks eesmärgiks on rakendada tehnoloogiad veelgi paremate tervisega seotud toodete ja teenuste pakkumiseks ning aidata ettevõtteid välisturgudele. Klastril on tänaseks eriti hästi käivitunud erinevate osapooltega praktilised töötoad, kust saavad tulemusi nii ettevõtted, tervishoiuteenuse pakkujad kui ka avaliku sektori osapooled.

Milliseid tegevusi on ellu viidud?

„Näiteks viiakse ühiselt ellu Eesti tervise valdkonna kaugteenuste sujuva käivitamise ja juurutamise kava. Ettevõtted on üheskoos ära tegemas mitut arendust, näiteks tervise ja haiguse andmete ühendamine või ühine integreeritud terviseteenuste pakkumine. Samuti on juba toimunud esimene uutmoodi IT ja teenuste disaini koolitus tervishoiu töötajatele, et tõsta nende oskusi oma organisatsioonis tehnoloogilisi lahendusi planeerida, tellida ja juurutada“ selgitas klastri ühistegevusi klastri juht Külle Tärnov. Tärnov lisas näitena, et klastri abiga loodi ka üks konkreetne ettevõte, kus arsti ja IT ettevõtte koostöös hakati täiesti uut toodet arendama.Tänaseks on ettevõte saanud ka vajalikud alginvesteeringud arendustöödega edasi minemiseks.

Klaster on välja töötanud ka tervishoiu spetsiifikast lähtuva innovatsioonimudeli, mida praegusel ajal ühes konkreetses valdkonnas järele proovitakse ja 2017. a teistele valdkondadele laiendatakse. "Partnerlusele rajanev HIVdigital on suunatud HIV-positiivsete elukvaliteeti parandavate digilahenduste loomisele. Selle keskmes on HIV-positiivne inimene oma igapäevaelu probleemide ja vajadustega, millele koostöös innovaatorite, tervishoiutöötajate ja ekspertidega asjakohaseid lahendusi arendame. Sellepärast nimetame seda ka vajadusepõhiseks innovatsioonimudeliks. Sarnase mudeli kasutamine on relevantne ka teistes tervishoiu valdkondades, nt vähiravis, südamehaiguste või vaimse tervise teemades," lausus HIVDigital projektijuht ja Connected Health klastri innovatsioonijuht Kitty Kubo.

Kuidas  on ettevõtetel läinud?

Aastaga on edu on saavutanud ka mitmed ettevõtted, kes klastrisse kuuluvad: 12 ettevõtet on välisturgudele sisenenud, 8 ettevõtet uue tootega turule tulnud, 25 ettevõtet olulisi partnereid ja kontakte leidnud. Ekspordiga alustati mitmetel välisturgudele nagu Leedu, Soome, Ukraina, USA, Austraalia ja Lõuna-Korea.

Klastri liikmete arv on  pidevalt kasvav, aastaga on liitunud 15 uut liiget. Klastris on tänaseks kokku 55 liiget, sh 13 assotsieerunud liiget: 14 iduettevõtet, 18 tervise IT ettevõtet, 11 biotehnoloogia ja ravimiettevõtet, 3 ülikooli, 7 tervisehoiu teenuse pakkujat, klastri juht Tallinna Teaduspark Tehnopol ja Tartu Biotehnoloogia Park.

Connected Health klaster on saanud mitu tunnustust - Tallinna ettevõtlusauhindade „Koostööprojekt 2016“ auhinna võtja ja EDA2016 „Firmagraafika digitaalmeedia“ auhinna nominent.

Connected Health klaster on osa European Connected Health Alliance’i (http://www.echalliance.com/) kümnest partnerorganisatsioonist. Connected Health klastrit juhib Tallinna Teaduspark Tehnopol, kellel on üle kümne aasta kogemust tervisetehnoloogia ettevõtete toetamisel ja tervisetehnoloogia on üks kolmest Tehnopoli fookusvaldkonnast. Alates septembrist 2015 toetab klastrit EAS klastri meetme kaudu.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755