Autor: ITuudised.ee • 22. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telia mobiiliklientide arv läheneb 900 000-le

Foto: Andres Haabu
Tänavu kolmandas kvartalis näitas Telia Eesti kasvu nii mobiili, lairiba kui TV valdkonnas, kusjuures ettevõtte mobiiliklientide arv läheb uue ümmarguse tähiseni ehk 900 000-ni.

Ettevõtte selle aasta üheksa kuu müügitulu ulatus 212,4 miljoni euroni, mis on 1,8% enam kui aasta tagasi samal ajal. Ärikasum oli kolmanda kvartali lõpu seisuga 64,4 miljonit eurot. 

Telia Eesti juhatus esimehe Dan Strömbergi kinnitusel on ettevõte üheksa kuuga suurendanud kliendiarvu kõigis oma fookusvaldkondades.

„Käesolev aasta on Telia jaoks olnud mitmes mõttes sündmusterohke, alustades uuest brändist ja lõpetades mitmete teiste uuendustega. Mul on hea meel, et vaatamata sellele oleme suutnud edasi liikuda heas tempos ning säilitada ja kasvatada oma turuosa. Telia on täna Eesti suuruselt kolmas investor, investeerides siinsele turule suurusjärgus 45 miljonit eurot aastas. Plaanime ka edaspidi vähemalt samas mahus siinsele turule panustada,“ sõnas Strömberg.

Mobiilivaldkond ja mobiilne internet

Kolmanda kvartali lõpus ulatus Telia mobiilside klientide arv 894 000-ni, mida on 5% ehk üle 40 000 kliendi enam kui aasta eest. Kiiret kasvu näitas ka mobiilse interneti kasutajate arv, mis küündis septembri lõpuks 329 000-ni. 2015. aasta septembris oli see näitaja 274 000, suurenedes seega aastaga 55 000 kliendi võrra.

Aasta algusega võrreldes on märkimisväärselt kasvanud Telia Mobiilse Elu klientide andmesidekasutuse mahud lähiriikides reisides. Nii on näiteks Baltimaades (Läti ja Leedu) ning Skandinaavia riikides reisivad Telia kliendid kasutanud mobiilset internetti aasta algusega võrreldes ca 33 korda rohkem.

Numbriliikuvuse vaates tegi Telia septembris enam kui kolme aasta parima tulemuse. Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) statistika kohaselt ulatus septembris teiste operaatorite juurest Telia võrku liikunud klientide netoarv 1252 kliendini. Üheksa kuu kokkuvõttes on Telia numbriliikuvuse arvestuses plussis 2588 kliendiga.

Lairiba 2016. aasta kolmanda kvartali lõpus oli Telial 232 000 lairiba internetiühenduse tellijat, mida on 1,8% ehk 4000 kliendi võrra enam aastatagusest ajast.

Kolmandas kvartalis jätkus klientide üleviimine uuematele lairibatehnoloogiatele. Septembri lõpus oli Telial uute, üle 40 Mbit/s võimaldavate lairiba tehnoloogiate peal 114 000 leibkonda. Sealhulgas on 71 000 klienti ühendatud optikaga.

TV Septembri lõpu seisuga kasutas Telia teleteenust 176 000 klienti, mida on 2,9% ehk 5000 klienti enam kui aasta eest. TV valdkonna üks kõige nähtavamaid ja positiivsemaid muutusi puudutab seda, et enamus kliente kasutab täna juba uue Telia TV platvormi. Kui aasta alguses oli veel vana platvormi kasutajaid suurusjärgus 80 000, siis praeguseks on vana nutiTV platvormi kasutajate hulk kahanenud ca 25 000-ni.

Oktoobri alguses ühines Eesti filmi- ja kultuuriringkondades hästi tuntud Karlo Funk Telia tiimiga ning alustas tööd meelelahutuse ja multimeedia valdkonna hankejuhina.

IT ja innovatsioon

Septembris avanes kõigil idufirmadel ja ettevõtlikel inimestel taas võimalus esitleda VUNK programmi raames oma uusi ja põnevaid äriideid, mille võitjatele on Telia välja pannud 30 000 euro ulatuses auhinnaraha. Tänavu keskendutakse sellistele teemadele nagu asjade internet (reaalaja majandus), digiteerimine ja e-kaubandus (mobiilikaubandus).

Samuti lööb Telia partnerina kaasa avaliku sektori kasutamiseks mõeldud riigipilve projektis, mille näol on nii Balti- kui Põhjamaade piirkonna vaates tegu unikaalse lahendusega.

Riigi IT taristule tervikuna tähendab see senisest turvalisemat ja efektiivsemat haldamist ning Telia ülesandeks saab koostöös RIKS-igakogu riigipilve hilisem haldamine ja opereerimine.

Kõigele lisaks käib Telia ja Ericssoni vahel tihe koostöö selle nimel, et demoda 2018. aastal nii Tallinnas kui Stockholmis 5G võrgu pakutavaid võimalusi. Ericsson on juba tänaseks välja töötanud 5G seadmete prototüüpe, mis laboritingimustes näidanud kiirusi üle 20 Gbit/s.

Tänavu kolme kvartali kokkuvõttes kasvas Telia Eesti IT-teenuste valdkonna käive võrreldes eelmise aasta sama ajaga 6%.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755