Autor: Aali Lilleorg • 27. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-ekspert: Eestis progejaid jagub, ideedest on puudus

Foto: Erakogu
Eesti peab oluliseks IT-riigiks saamiseks koolitama programmeerijate ja inseneride kõrval rohkem IT-juhte, kellel on visioon ja müügioskused, arvab maailma ühe suurima majandustarkvaratootja SAP AG Eesti esinduse juht Tiit Parts.

Eestis on Partsi sõnul piisavalt hea käteoskusega programmeerijaid, aga nõrk külg on IT-management. “Näiteks ka paljuräägitud Skype’i mõtlesid välja rootslased, kes leidsid Eestist head programmeerijad ja võtsid välja ka põhilise raha,” ütles Parts.

 “Koodi kirjutada me juba oskame – see on käsitöö. Aga kui tahame kõrgemale lennata, siis on vaja mänedžere, kellel on visioon, kes panevad kokku tiimid ja müüvad selle idee ka maha. Sealt tuleb päris raha, mis jõuab ka koodikirjutajateni,” rääkis Parts.

SAP Eesti juhi sõnul ei tähenda käteosavus automaatselt edu, näiteks Bill Gates ise polnud suurem asi programmeerija, aga omal ajal geniaalne IT-ettevõtte juht.

“Eesti IT-tudengitele peaks õpetama tehnilise töö kõrval palju rohkem majandust, juhtimist ja turundust. IT-töö on selline, et kui oled 18, siis jõuad päeval ja öösel programmeerida, aga kui oled 28, siis enam ei jõua ja nooremad võtavad leiva. Kui inimesel on IT-juhtimise oskus, siis on tal palju suurem potentsiaal panna insenerid enda ja ettevõtte kasuks tööle,” rääkis Parts.

“Edasiminekuks peaks Eesti ülikoolidesse tooma välismaalt ja eriti USAst professorid. Paljude suurte rahvusvaheliste IT-firmade juhid on pärit just USAst – sest neile on lapsepõlvest sissekoolitatud sobiv ellusuhtumine, teadmised, karisma ja visionäärsus.”

Ka Saksa päritolu SAP grupi juht Bill McDermott on ameeriklane, kes esindab just hea IT-juhi väärtusi. “Kui ruumi siseneb hallis ülikonnas ja sassis juustega SAP sakslasest juhtkonna liige, siis märgatakse teda alles siis, kui ta sõna saab. McDermott tuleb aga tuppa türkiissinises pintsakus, särava naeratusega, räägib maailmast ja inspireerib kõiki. Meil on Eestis just selliseid juhte vaja kasvatada,” rääkis Parts.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755