Autor: ITuudised.ee • 7. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nortali loodud Invest Easy portaal aitas Omaanil tõusta Maailmapanga edetabelis 127 kohta

Foto: Kuvatõmmis
Nortali loodud Invest Easy ettevõtjaportaal aitas Omaanil teha Maailmapanga iga-aastase aruande „Doing Business 2017“ ettevõtluskeskkonna lihtsuse (ease of doing business) edetabelis pretsedenditu hüppe, tõustes 127 kohta ettevõtte asutamise kategoorias.

Nortali Lähis-Ida piirkonna juhi Peeter Smitti sõnul on rekordiline hüpe edetabelis Invest Easy portaali otsene tulemus, mis on optimeerinud ettevõtte registreerimisprotsessid ning teinud kättesaadavaks erinevad toetavad e-teenused, omades seeläbi olulist mõju kohalikule ettevõtluskeskkonnale Omaanis.

Invest Easy on Nortali andmetel seni suurim e-riigi projekt Omaanis, mis on loodud sealse majandus- ja tööstusministeeriumi (MoCI) ning infotehnoloogia haldusasutuse (ITA) tellimusel.

Invest Easy projektis on olulist rolli mänginud järgmised asjaolud:

1) riikliku äriregistri korrastamine ja standardiseerimine,

2) e-teenuste loomine ja tutvustamine,3) ettevõtete registreerimise ning litsentside või tegevuslubade taotlemisprotsesside optimeerimine ja 4) iga-aastase finantsaruandluse juurutamine.

"Ettevõtluskeskkonna kujundamisel on olnud tegu võtmetähtsusega projektiga, mis ei piirdu kaugeltki vaid tarkvaraarendusega ning on muuhulgas kutsunud esile ka olulisi muudatusi regulatiivses keskkonnas,” lisas Smitt.

Registreeritud juriidiliste isikute arv on olnud Omaanis pidevas tõusutrendis alates projekti esimeste etappide lansseerimisest 2014. aasta juunikuus. “Invest Easy portaali olulisus ei peitu pelgalt protsesside digitaliseerimises, aga mõjus, mis sel on riigi ettevõtluskliimale laiemalt. Kui 2014. aastal registreeriti Omaanis kokku 19 440 juriidilist isikut, siis 2015. aastal ulatus see arv juba 28 158ni ning tänavu on esimese kümne kuuga registreeritud juba 31 984 juriidilist isikut,” ütles Smitt.

Kokku koondab Invest Easy enda alla 76 erinevat riigi e-teenust. Portaal teeb e-teenusena kättesaadavaks valdava enamuse ettevõtjatele vajalikest nn letiteenustest – digitaalselt allkirjastatud dokumentide esitamine riiklikusse äriregistrisse, ettevõtete asutamine, ettevõtte andmete muutmine, litsentsitingimustega tutvumine ja digitaalse litsentseerimistaotluse saatmine, majandusaruande koostamine, ettevõtte lõpetamine ja mitmed teised vajalikud teenused.

Seisuga aprill 2016 on juba 243 Omaani majanduse erinevat tegevusala muudetud litsentsivabadeks, mis tähendab, et nendega saab alustada kohe, kui firma on registreeritud. Lisaks on üle 800 litsentsi, mida on võimalik taotleda online, kasutades Invest Easy portaali. 

Invest Easy arendustööd algasid 2014. aasta alguses, töö toimus etappides ning projekti viimane etapp lansseeriti 2016. aasta suvel.

Maailmapanga aruanne „Doing Business 2017“, mis on järjekorras juba neljateistkümnes, reastab ja võrdleb enam kui 190 riiki, analüüsides erinevaid näitajaid ning mõõtes mitmeid aspekte regulatiivses keskkonnas, mis mõjutavad ettevõtlust ja ettevõtjaid. Näitajaid kasutatakse selleks, et analüüsida majandustulemusi ning identifitseerida, missugused reformid ettevõtlusvaldkonda puudutavates regulatsioonides on omanud soovitud mõju, kus ja miks. Hinnates ettevõtluskeskkonna lihtsust (ease of doing business), pööratakse tähelepanu järgnevale: kui lihtne on ettevõtte asutamine, saada ehitusluba, elektriühendust, registreerida vara, saada laenu, kaitsta vähemusinvestorite huvisid, maksta makse, kaubelda üle piiride, jõustada lepinguid ning lahendada maksejõuetust.

Maailmapanga aruanne „Doing Business 2017“: http://www.doingbusiness.org/reports/global-reports/doing-business-2017 ning edetabel: http://www.doingbusiness.org/rankings

Mainekas Global Enterprise Registration (GER.co) reiting hindas käesoleva aasta kevadel Nortali loodud Omaani ettevõtlusportaali Invest Easy maksimumpunktidega ning nimetas selle üheks viiest maailma parimast G2B (government to business) lahendusest. GER.co reitingut haldavad ÜRO kaubandus- ja arengukonverents (UNCTAD), Ameerika Ühendriikide välisministeerium (DOS) ja Kauffman fondi globaalne ettevõtlusvõrgustik (GEN). Reitingu eesmärk on aidata kaasa ettevõtete registreerimisega seotud teenuste arengule üle maailma ning pakkuda riikidele võimalust vahetada kogemusi ja parimaid praktikaid.

Lisaks sai Invest Easy veel teise koha äri ja kaubanduse kategoorias WSIS (World Summit on the Information Society) auhindade üleandmisel, kus hinnati just IKT-lahenduste kõrget sotsiaalset mõju, mis toetavad ja optimeerivad äriprotsesse. Samuti on Omaani ettevõtlusportaal hiljuti võitnud kaks regioonis olulist prestiižset auhinda – GCC eGovernment Award parima e-riigi teenuse eest ärisektoris ja Al-Roya Economic Awardsi parima riigisektori e-teenuse eest.

Nortal on rahvusvaheline strateegiliste muutuste ja tehnoloogia täisteenust pakkuv ettevõte, mille klientide hulka kuuluvad valitsused ja juhtivad ettevõtted üle maailma. Nortali eesmärk on läbi keeruliste protsesside lihtsustamise ja optimeerimise arendada sujuvalt ja efektiivselt toimivat ühiskonda. Nortal teostab projekte ligi kahekümnes riigis ning annab tööd enam kui 500 spetsialistile, kes viivad ellu kõrge kvaliteediga, ärikriitilisi ja suure ühiskondliku mõjuga projekte Euroopas, Lähis-Idas ning Aafrikas. www.nortal.com

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755