23. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algas uue isikutuvastuse süsteemi testimine

MARKUSE tegevjuht Kristjan Jansons
Foto: Erakogu
Ajujahi konkursil osalev MARKUS asus sel nädalal Elisa esinduses piloteerima uudset tehisintellektil põhinevat isikutuvastuse süsteemi, mis tulevikus peaks aitama isikute tuvastamisel ja kelmuste tabamisel. Mentori sõnul aitaks selline süsteemi Eestis ära hoida vähemalt 100 000 euro eest kahju.

Ajujahi konkursil TOP 30-ne väljapaistvaima idee hulka jõudnud, Elisa poolt mentordatud projekt MARKUS alustas sel nädalal Elisa Rocca al Mare esinduses isikutuvastuse süsteemi testimist.

„Identiteedivargused, pettused, inimlikud vead identiteedi- ja vanusetuvases - need on vaid mõned probleemidest, mis lähevad kogu maailmas ettevõtetele igal aastal maksma miljardeid, kuid mis oleksid intelligentsete lahenduste abil välditavad,“ andis MARKUSE tegevjuht Kristjan Jansons ülevaate põhjustest, miks uudne lahendus välja töötati. „MARKUS aitab need probleemid lahendada, kasutades intelligentseid näotuvastusalgoritme, mis võimaldavad ettevõtetel olla kindlad oma klientide identiteedis ja vanuses.“

Elisa tooteturunduse osakonna juht Mailiis Ploomanni sõnul võib kiire arvutuse tulemusena eeldada, et Eestis kannatavad ettevõtted ja eraisikud varastatud dokumentidega tehtud toimingute tõttu aastas kahjumit ligikaudu 100 000 euro eest. „Kui sellele rahalisele kahjule lisada veel töö, aeg ja energia, mis kulub nende kaasuste lahendamiseks, saame täiesti arvestatava rahasumma, mida oleks võimalik ainuüksi telekomi valdkonnas hoopis mujale ehk uutesse lahendustesse investeerida,“ tõdes Ploomann.

Ploomanni sõnul tehakse Elisa esindustes iga kuu kümneid tuhandeid tehinguid, mille käigus peab kindel olema, et lepingule allakirjutaja on ka päriselt see, kes ta väidab end olevat. „Kuigi meie klienditeenindajad annavad endast alati parima, et olla kindlad isiku õigsuses ja dokumentide kehtivuses, tuleb tunnistada, et inimsilm on teatud juhtudel ekslik ning füüsiliselt väsivat silmapaari, eriti päeva lõpuks, on kurjade kavatsustega inimestel võimalik juba lihtsamini petta,“ tõdes Ploomann. „Kuna soovime Elisas, et meie konsultantide põhiline fookus oleks maksimaalselt heal klienditeenindusel, siis võtame suurima hea meelega tehisintellekti appi tegema isiku tuvastamise tööd meie eest.“

Jansons kinnitas, et nende eesmärgiks on aidata ettevõtetel ja teenindajatel tegeleda rohkem sisulise tööga nagu kliendisuhtlus. „Selleks automatiseerimine rutiinse töö nagu isikutuvastus ning seda on täna tänu suurele hulgale andmetele võimalik teha arvutitel täpsemini, kui seda suudab teha inimsilm,“ ütles Jansons.

Projekti MARKUS juhi sõnul on piloodi tegemine Elisas oluline samm edasi, millega saab üles leida ja parandada probleemid, mis tekivad väljaspool laboritingimusi. „Õigemini, kuna tegemist on iseõppiva süsteemiga, siis suures osas paranevad isikutuvastuse algoritmid piloodi käigus juba ise,“ täpsustas ta. „Täpsed isikutuvastuse algoritmid aitavad meid edasi ka teistes olulistes valdkondades, näiteks automaatne vanusetuvastus iseteeninduskassades, mille osas on meil käimas läbirääkimised jaekettidega, et süsteemi esimestes poodides katsetada.“

MARKUS tiimi kuuluvad CEO Kristjan Jansons, Mart Raus, Lauri Tammeveski, Robert Roosalu ja Markus Lippus. Projekti mentoriks on Elisa tooteturunduse osakonna juht Mailiis Ploomann.

MARKUS põhineb SaaS (Software as a Service)  lahendusel, mille tuumaks on masinõppe algoritmid. Süsteem tuvastab videopildist automaatselt inimese vanuse, kontrollib dokumendipildi vastavust inimese videopildiga ehk verifitseerib inimese identiteedi ning ühtlasi vaatab üle ka dokumendi kehtivuse.

Isiku tuvastamine
Foto: Elisa Eesti
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474