Autor: Aali Lilleorg • 23. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võrgud on jõudsalt arenemas uute kiiruste suunas

Foto: Pixabay
Tehnilise Järelevalve Amet mõõtis mobiilse interneti kiirust Telia, Elisa ja Tele2 võrkudes ja sõitis selleks mööda Eestit üle 3000 km. Mõõtmiste eesmärk oli saada ülevaade sideettevõtjate võimekusest pakkuda mobiilset internetiteenust ja anda tarbijale objektiivset infot mobiilse interneti levialade ning andmesidekiiruste kohta.

Mõõtmised sooritati lisaks 159-le fikseeritud mõõtepunktile ka sõidu pealt 2 km intervalliga ning saadi ca 1500 täiendavat mõõtetulemust.

Võrreldes eelmise aastaga on hästi arenenud Tele2 ning Elisa 4G LTE võrkude levialad. Kogu mõõteteekonna jooksul oli 1500 punktist 4G LTE teenus Telial kättesaadav 97% punktides, mis näitab võrgu väga head katteala. Elisa vastav näitaja on 92% ning Tele2 90%, mida võib samuti pidada heaks tulemuseks. Kõik sideettevõtted on hoogsalt panustanud ka 4,5G võimekusega tugijaamadesse, mis tõstsid antud mõõtmistel kiiruste maksimumid 240 megabitini sekundis.

4,5G võrgu laienemine tõstis märgatavalt ka keskmisi kiirusi. Mõõtmistulemused näitavad, et suurima keskmise allalaadimiskiiruse fikseeritud mõõtekohtades 72 Mbit/s saavutas Telia, Elisa keskmine kiirus oli 47 Mbit/s ja Tele2-l 52 Mbit/s.

Üleslaadimise keskmised kiirused fikseeritud mõõtekohtades olid vastavalt Telial 27 Mbit/s, Elisal 20 Mbit/s ja Tele2-l 22 Mbit/s.

„Oleme tänase seisuga suuruselt kolmas investor Eestis, panustades kohalikule turule aastas ca 45 miljonit eurot. Kaasaegse mobiilivõrgu arendamine on meie üks prioriteete ning seda kinnitavad ka TJA mõõtmised – pakume oma klientidele parima katvuse ja kiirusega 4G võrku,“ ütles Telia Eesti tehnoloogiadirektor Kirke Saar.

„Mõõtmistulemused ja senine kasutajakogemus kinnitavad, et mobiilse interneti kvaliteet on nii hea, et see on igati vääriline asendus püsiühendusele,“ ütles Tele2 raadiovõrgu juht Tanel Sarri.

Tele2 mobiilne internet oli Eesti operaatoritest kiireim seitsmes maakonnakeskuses: Jõgeval (98,85 Mbit/s), Kuressaares (107,57 Mbit/s), Põlvas (65,97 Mbit/s), Pärnus (120,58 Mbit/s), Raplas (130,34 Mbit/s), Tartus (124,43 Mbit/s) ja Valgas (116,8 Mbit/s). Lisaks olid tulemused parimad ka Jõhvis (102,05 Mbit/s), Sillamäel (113,31 Mbit/s), Narva-Jõesuus (86,2 Mbit/s) ja Tallinnas Õismäel (121,21 Mbit/s).

Tele2 on oma võrkude ja tugisüsteemide arendamisse viimase viie aasta jooksul investeerinud 48 miljonit eurot. 2016. aastal ehitas ettevõte Eestisse kokku 349 uut tugijaama. Mulluste võrguehitustööde fookus oli suurendada keskmisi internetikiirusi üle kogu Eesti ning laiendada 4G leviala väikeasulates ja piiriäärsetel aladel.

Sõidu ajal mõõdetud kiirused olid võrreldes seisu pealt mõõdetutega ootuspäraselt kolmandiku võrra aeglasemad, kuid siiski head. Viimaste aastate näitajate põhjal võib tõdeda, et võrgud on jõudsalt arenemas uute kiiruste suunas ning turul on ka laiem valik telefone, mis seda võimaldavad. Kui seni räägiti 4G võrkude allalaadimiskiirusest kuni 150 Mbit/s siis täna on reaalselt kättesaadavad kiirused juba üle 300 Mbit/s ning suund on mobiilsideoperaatoritel 600 Mbit/s.

Mõõtmistulemuste kokkuvõte on kättesaadav TJA kodulehelt

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755