Autor: ITuudised.ee • 13. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norra riigiettevõte Nettbuss ostab osaluse Eesti tehnoloogiafirmasse

Foto: Andres Haabu
Norra riigile kuuluv Nettbuss ostab 15% Eesti tehnoloogiaettevõttest T solutions, mis tegeleb ühistranspordi piletimüügisüsteemide arendamise ja opereerimisega. Samuti sõlmivad ettevõtted mahuka kokkuleppe T solutionsi tarkvara kasutuselevõtuks Nettbussi ekspressliinidel nii Norras kui Rootsis.

T solutionsi nõukogu esimehe Andres Osula sõnul tulevad norralased ettevõtte strateegiliseks investoriks. “Algselt Tallinna bussijaama IT-osakonnast välja kasvanud piletimüügisüsteemide arendamine on tänaseks idufirma staatusest välja kasvanud ning antud tehingu näol ei ole tegu enam tüüpilise start-up rahastamisega. Kuigi tänaseks suudab T solutions oma kliente teenindada ja toodet arendada ka ilma lisarahastuseta, annavad Nettbussi investeering ning nende sügavad valdkonnaalased teadmised meile veelgi suurema võimenduse tõusmaks valdkonna tipptegijaks.”  

Tehnoloogiaettevõtte tegevjuhi Andres Birnbaumi sõnul võeti Nettbussiga kontakti hoopis kliendisuhte loomiseks, kuid läbirääkimiste käigus selgus, et norrakate huvi eestlaste ettevõtte vastu on suurem, kui ainult innovaatiliste piletimüügilahenduste kasutamine. “Nettbussi inimesed said kiiresti aru, mis on T solutionsi tarkvara tegelik ambitsioon ja potentsiaal maanteetranspordis. Lennundusest on tuntud lennufirmade-ülene piletimüügisüsteem Amadeus, mille suured lennufirmad 80.-nendatel üheskoos asutasid. Maanteetranspordis pole siiani analoogilist lahendust tekkinud, kuid T solutionsi tarkvaral on võimekus selleks platvormiks saada,” selgitas Birnbaum.  

Nettbuss Traveli juhi Ståle Nistov sõnul on kliendid üha enam liikumas elektroonilistesse kanalitesse ning seega tuleb Nettbussil liidripositsiooni säilitamiseks klientidega samuti suhelda digitaalselt. “Me oleme veendunud, et antud partnerlus T solutionsiga annab meile ligipääsu kõige innovatiivsemale tehnoloogiale ja valdkonna parimale oskusteabele,” lisas ta.  

T solutionsi nõukogus T gruppi esindava Andres Osula sõnul annab Norra riigiettevõtte omanikeringi lisandumine rahvusvahelisi kontakte ja aitab kaasa uutele turgudele sisenemisel. “Kui eelmise kevade suur-uudis oli T solutionsi läbimurre Prantsusmaale ja tehing sealse Transdeviga, siis Nettbussi lisandumine nii kliendiportfelli kui omanikeringi viib Eestis tehtud piletimüügilahendused Skandinaavia turule,” selgitas ta.  

T solutions pakub maanteetranspordi piletimüügi süsteemidele selliseid tehnilisi võimekusi, mida lennundus on kasutanud viimased 20 aastat. See tähendab, et igal istekohal võib vastavalt nõudlusele olla oma hind, mis mõjutab oluliselt vedaja tulukust. T solutionsi tarkvara ei koosne erinevatest infosüsteemidest vaid on ühtne tervik, mis suudab reaalajas müüa iga üksikut kohta. Rahvusvaheliselt innovatiivne tarkvara on eestlastele juba aastaid igapäevaselt kasutatav T pileti nime all.  

T solutions on Eesti ühistranspordi piletisüsteemide pioneer, kelle süsteemide kaudu ostetakse umbes kaheksa miljonit piletit aastas ning mille teenuseid kasutab üle 40 bussiettevõtte. Ettevõtte tarkvara platvorm sobib keskmistele ja suurtele reisijateveoga tegelevatele transpordiettevõtetele, kelle tegevust iseloomustab keeruline mitmete ümberistumistega logistika, dünaamiline hinnastamine ning turundus, samuti paindlik reageerimine turusituatsioonile ja nõudlusele. Ettevõtte 45 töötajaga peakontor asub Tartus.

Nettbuss on Põhjamaade üks suurimaid bussioperaatoreid. 670 miljoni eurose käibega ettevõttel on 3300 bussi, 7400 töötajat ning aastas sõidab Nettbussi bussides Norras ja Rootsis üle 113 miljoni reisija. Nettbussi tütarettevõte Nettbuss Travel on Skandinaavias kõige suurem kaugliinide operaator, mille liinivõrk katab nii Norrat, Rootsit kui Taanit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755