Autor: ITuudised.ee • 23. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TAN toetab Eesti liitumist Euroopa Tuumauuringute Keskusega

Strateegiadirektori asetäitja Hanry Kattago ja peaminister Jüri Ratas.
Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)
Teadus- ja arendusnõukogu toetas 22. märtsi istungil Eesti liitumist Euroopa Tuumauuringute Keskusega (CERN). Peaminister Jüri Ratase sõnul annab CERNi liikmelisus Eestile võimaluse suurendada meie majanduse teadmusmahukust ja liikuda mitmes tööstusharus lisandväärtusahelas kõrgemale.

„CERN-iga liitumine annab Eesti ettevõtetele võimaluse osaleda suurtel hangetel, mis panustab Eesti majanduskasvu. Lisaks hangetes osalemisele annab CERNi liikmelisus ligipääsu uutele tehnoloogiatele, võimaldab saada inseneride koolitust ja avada muid võimalusi. Kõik see loob eelduse teadmiste ja tehnoloogia siirdele, mis on vajalikud Eesti majanduse muutumiseks teadmismahukamaks,“ ütles Ratas.

Eesti on teadusalast koostööd CERN-iga teinud 1996. aastast. Selle teaduskeskuse liikmekssaamise protsess võtab aega vähemalt neli aastat ja hõlmab muu hulgas eneseanalüüsi raportit Eesti võimekuste kohta. Eeluuring Eesti ettevõtjate hulgas näitab, et lisaks IKT sektorile on CERN liikmelisusest huvitatud ka masinaehituse ja elektroonikavaldkonna ettevõtted.

22. märtsil toimunud koosolekul arutati ka teadus- ja aredustegevuse ning innovatsioonivaldkonna rahastamist. Nõukogus jõuti kokkuleppele, et valdkonna avaliku sektori rahastamistaset tuleb nelja-aastase riigieelarvestrateegia perioodi jooksul hoida vähemalt 2017. aasta tasemel.

„Vabariigi valitsuse mitmete koosseisude eesmärk on olnud tõsta riigipoolset teadus- ja arendustegevuse rahastus ühe protsendini SKP-st, kuid sellest eesmärgist lahutab meid praegu üle 50 miljoni euro,“ nentis Ratas. Nõukogu liikmed leidsid, et väga oluline on valdkonna rahastamisel anda pikem kui ühe-aastane riigieelarve perspektiiv ja leppida kokku, et peaeesmärki silmas pidades ei tohi rahastus langeda alla praegust taset.

Lisaks said TAN nõukogu liikmed ülevaate teadus- ja arendustegevuse ja innovatsioonivaldkonna strateegia elluviimisest 2016. aastal.

Teadus- ja Arendusnõukogu nõustab valitsust teadus- ja arendustegevuse strateegia küsimustes, suunates seeläbi rahvusliku teadus- ja arendus- ning innovatsioonisüsteemi arengut. Nõukogu on 12 liikmeline ning seda juhib peaminister.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755