Autor: ITuudised.ee • 5. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB laiendab juhtpositsiooni tööstusautomaatika valdkonnas

ABB Grupp teatas, et ostab automaatikaettevõtte B&R, kes pakub seadmetel ja avatud arhitektuuriga tarkvaral baseeruvaid lahendusi nii masinatele kui tootmisüksustele. Maailma suurim iseseisev selliste lahenduste pakkuja B&R asutasid 1979. aastal Erwin Bernecker ja Josef Rainer ning ettevõtte peakorter asub Austrias Eggelsbergis. Firmas töötab üle 3000 inimese ning see tegutseb üle 70 riigis. Pooled leppisid kokku, et ei avalda tehingu hinda.

ABB ost ja B&R-i ülevõtmine tagab tööstusautomaatika valdkonna klientidele tervikliku pakkumise, milles on ühendatud B&R-i innovatiivsed tooted, tarkvara ja lahendused kaasaegsete masinate ja tootmissüsteemide automatiseerimiseks, ning ABB juhtivad pakkumised robootika, protsessiautomaatika, digitaliseerimise ja elektrifitseerimise valdkonnas. ABB laiendab ülevõtmisega oma juhtpositsiooni tööstusautomaatika vallas ja positsioneerib end unikaalselt neljanda tööstusrevolutsiooniga kaasnevate kasvuvõimaluste ärakasutamiseks.

„B&R on masina- ja tootmisautomaatika valdkonna tipptegija,“ märkis ABB Grupi tegevjuht Ulrich Spiesshofer. „Ülevõtmistehing tähistab tõelist verstaposti ABB ajaloos ning võimaldab täita puuduoleva osa meie automaatikavaldkonna portfellis. See ost teeb meist ainukese ettevõtte tööstusautomaatika segmendis, kes pakub klientidele kogu spektrit nii seadmete kui tarkvara osas mõõtmises, seadmete juhtimises, robootikas, digitaliseerimises ja elektrifitseerimises.“

„Ülevõtmine on kooskõlas meie strateegiaga „Next Level“,“ lisas Spiesshofer. „ABB ainulaadne digitaalne portfell ning meie paigaldatud rohkem kui 70 miljonit ühendatud seadet, 70 000 kontrollsüsteemi, rohkem kui 3 miljonit automatiseeritud masinat ja 27 000 tehase sisseseadet üle maailma tähendavad meile nüüdsest neljandas tööstusrevolutsioonis suuri väljakutseid.“

Mõlemal ettevõttel on teineteist täiendav portfell. ABB on juhtiv seadmete ja teenuste pakkuja tehnovõrkude, tööstuse ning transpordi ja taristu valdkonnas, B&R omakorda juhtiv masinate ja tootmissüsteemide automaatikalahenduste pakkuja plasti-, pakendamis-, toidu- ja joogitööstuse klientidele. Mõlema ettevõtte arengu keskmes on järjepidev innovatsioon. ABB panustab teadus- ja arendustegevusse ligi 1,5 miljardit dollarit, ettevõttes töötab umbes 30 000 tehnoloogi ja inseneri. B&R on seni investeerinud teadus- ja arendustegevusse üle 10 protsenti oma müügikäibest ning annab tööd rohkem kui 1000 insenerile.

Enam kui 125-aastase ajalooga innovaatorina kujundab ABB täna tööstusliku digiteerimise tulevikku ning juhib energeetika- ja neljanda tööstusrevolutsiooni arenguid. ABB tegutseb enam kui sajas riigis ja annab tööd ligikaudu 132 000 inimesele. 

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kahte valdkonda: tootmine (generaatorid, ajamid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad) ning müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingeseadmed, automaatikaprojektid, robotid, korrashoiuteenused). ABB on pälvinud viis korda (2007, 2008, 2009, 2011, 2014) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava „Aasta Välisinvestori“ auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava „Ettevõtluse Auhinna“.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052