29. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia võtab kasutusele reaalajas põlevkivi kvaliteeti mõõtvad seadmed

Eesti Energia reaalajas põlevkivi kvaliteeti mõõtvad seadmed
Eesti Energia alustab lähiajal elektrijaamadesse, õlitehastesse ja kaevandustesse reaalajas põlevkivi parameetreid mõõtvate seadmete paigaldamist, mis muudab kogu tootmisprotsessi nutikamaks ja tõhustab andmeanalüütikat.

„Seadmed koos spetsiaalse tarkavaraga mõõdavad liikuvalt konveierilt põlevkivi kütteväärtust ja niiskust  ning saadavad tulemuse juhtimispulti. Kui analüüsime reaalajas kütuse kvaliteedi andmeid ja tootmisnäitajaid, saame kogu protsessist parema pildi. Suudame paremini põlevkivi kvaliteeti kontrollida alates selle kaevandamisest ja rikastamisest kuni transportimise ja kasutamiseni elektri ja õli tootmises. Kokkuvõttes võimaldab operatiivne informatsioon tagada paindlikuma, efektiivsema ja keskkonnasäästvama tootmise,“ sõnas Enefit Energiatootmise juhatuse esimees Tõnu Aas.

Enefit Energiatootmise elektrijaamad on pilootprojekti käigus reaalajas põlevkivi parameetreid mõõtvat seadet katsetanud üle-eelmise aasta sügisest, kui Eesti elektrijaama kütuse etteande liinile paigaldati sarnane aparaat, mis mõõtis põlevkivi kütteväärtust ja niiskust reaalajas. „Katsed olid edukad ja andsid kinnituse, et selliste seadmete abil saame paremini planeerida ja juhtida kogu tootmisprotsessi,“ sõnas Tõnu Aas.

Põlevkivi kvaliteeti reaalajas mõõtvate seadmete paigaldamine on osa Eesti Energias 2015. aastal alustatud tööstuse digitaliseerimise programmist, mille üks peamisi eesmärke on ettevõtte konkurentsivõime tugevdamine muutlikes turuoludes. Käesoleva aasta suvel võtab Eesti Energia kasutusele seitse seadet Enefit Kaevandustes ja Enefit Energiatootmises. Järgnevalt paigaldatakse ülejäänud üksteist seadet. Kõikide mõõtjate andmed kogutakse reaalajas ühtsesse andmebaasi. Seadmete soetamiseks sõlmiti aprillis leping Saksamaa ettevõttega RGI, kes vastutab tarne ja häälestamise eest, paigaldust teostatakse kontserni oma jõuga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755