Autor: ITuudised.ee • 27. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Strasbourgis kogunes intelligentsete transpordisüsteemide rahvusvaheline kogukond

Foto: http://strasbourg2017.itsineurope.com
Juuni keskel toimunud intelligentsete transpordisüsteemide (ITS) Euroopa kongressil Strasbourgis Prantsusmaal osales üle 2800 ITS-organisatsioonidega seotud spetsialisti. Kongressil käis valdkonna kohta teadmisi kogumas ning kontakte loomas ka Eesti delegatsioon.

Üritusel toimus üle 100 sessiooni ja töötoa. Põhiteemadeks olid mobiilsusteenused (piiriülene mobiilsus), satelliittehnoloogiad, transpordivõrgustike areng, ühendatud ja isejuhtivad sõidukid, järgmise põlvkonna kullerteenused jm.

Eesti delegatsiooni kuulus 6 ITS Estonia võrgustiku esindajat. ITS Estonia on transpordi innovatsiooni koostöövõrgustik, mis koondab erinevaid ITS valdkonna osapooli nii avalikust, era- kui ka kolmandast sektorist. Võrgustiku koordinaator Maarja Rannama ütles, et kongressil osalemine andis taaskord kinnitust, et ka Eestis liigutakse ITS koostööplatvormi loomisega õiges suunas: „Tore oli näha, kuidas  era- ja avaliku sektori vahel räägitakse avatud kaartidega. Uuritakse tehnoloogiaid ja võimalusi - see aitab omakorda kaasa innovaatiliste riigihangete läbiviimisele ning lahenduste tekkele.“  

Tarkvaraettevõtte Ecofleet Eesti juhi Jaanus Truu sõnul olid kongressi ettekanded väga professionaalsed ning avasid ITS-i valdkonna arengu uusi aspekte. „Messiala oli informatiivne ning sain konkreetseid koostööettepanekuid. Olen kindel, et nii mõnedki neist realiseeruvad. Huvitav oli kuulda uutest ärimudelitest nagu TaaS ehk Tax as a Service.“    

Piirilahendustega tegeleva GoSwift-i juhatuse liige Madis Sassiad nentis, et hoiab iga sarnase külastusega kokku umbes aastajagu mõttetööd. „Kongressil oli esindatud enamik ITS-valdkonnaga tegelevaid organisatsioone, mis pakub häid võimalusi kontaktide loomiseks. Huvitavad olid ka uute tehnoloogiate demonstratsioonid – näiteks oli võimalus sõita isejuhtiva auto tagaistmel reaalses liikluses ning näha kohapealseid targa sadama lahendusi.“  

Maanteeameti ITS projektijuhi Kristjan Duubase sõnul saadi kongressilt uusi kontakte ja mõtteid tuleviku osas. „Kohtusime konverentsi näitusel mitmete liiklusjuhtimise ja liiklusandmete lahenduste pakkujatega seoses vajadusega Eestis kaasajastada liiklusega seotud teenuseid. Et olla tark tellijana, on oluline teada, missugused teenuseid on turul olemas ja kuidas teised teede valdajad neid kasutavad.“ Maanteeameti esindajad kasutasid võimalust suhelda ka Skandinaavia maanteeametite kolleegidega Taanist, Rootsist ja Soomest. 

AS Nortali targa sadama lahenduste hoidja Kristina Valter leppis juba enne kongressi mitmeid kohtumisi kokku. „Läksin konkreetsete küsimustega ning sain enda jaoks palju väärtuslikku infot. Soovitan koostööpartneritel ka ITS kongressil osaleda.“  

Järgmise aasta septembrikuus tahab võrgustik suuremas koosseisus osaleda Kopenhaagenis toimuval maailmakongressil, kuhu oodatakse üle 10 000 osaleja 100 riigist.  

ITS Estonia võrgustiku delegatsiooni osalemise kongressil korraldas Eesti IKT klaster.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755