Autor: Aali Lilleorg • 5. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilmavaatlus uue tehnikaga

Ilmavaatluse osakonna asejuhataja Külli Loodla ning Keskkonnaministeeriumi kantsler Andres Talijärv lasevad taevalaotusesse ilmasondi. Selliseid sonde lennutatakse õhku üks ööpäevas, need tõusevad kuni 32 km kõrgusele ning edastavad umbes pooleteise tunni jooksul olulisi andmeid erinevatest sfääridest, mille andmed aitavad sünoptikutel koostada ilmaprognoose.
Foto: Valdo Jahilo
Täna jõudis Keskkonnaagentuuri kohale esimene partii suuremast hankest, mille käigus saavad värsked automaat-mõõteseadmed 16 Eesti ilmavaatlus- ja hüdroloogiajaama. Tallinn-Harku aeroloogiajaamas lasti tänasel tehnikaesitlusel õhku ilmasond, tutvustati mõõteväljakut ning hetkel kasutusel olevaid ilma mõõteseadmeid.

Saabuvast esimesest partiist saavad täiendust Pärnu, Ruhnu, Valga, Virtsu, Pakri, Kunda, Särevere, Narva linna ja Kulgu mõõtejaamad. Tegu on ilmavaatlusjaamade automatiseerimise ja sealse tehnika uuendamise protsessiga, et tagada kogutavate andmete järjepidev, töökindlam ja kvaliteetsem talletamine.

„Kõik seadmed vananevad ning vajavad aeg-ajalt uuendamist. Hea meel on tõdeda, et meie Vaisala OÜ on maailmatasemel lepingupartner, kelle seadmeid võib kohata üle maailma. See lisab meile kindlustunnet, et mõõdetavad andmed saavad korrektselt ning turvaliselt talletatud,“ kiitis Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala Soome partnereid.

Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala rõõmustab uue ilmavaatlusvõrgu tehnika üle, mis paigaldatakse peagi mõnda Eestis asuvasse ilmavaatlusjaama. Paremal automaatjaamad tootnud ning need pidulikult üle andnud Soome firma Vaisala OY Balti regiooni müügijuht Jukka Sihvola.
Foto: Aali Lilleorg

Lepingu järgselt sisaldas saadetis anemomeetreid, pluviomeetreid, püranomeetreid, tseilomeetreid, pürgeomeetreid ja mitmed teisi andureid, millega mõõdetakse õhu temperatuuri, õhu rõhku, vee temperatuuri, vee taset, tuule suunda, tuule kiirust, suhtelist õhuniiskust, sademete kogust, summaarset kiirgust, hajuskiirgust, ultraviolettkiirgust, päikesepaiste kestust, maapinna temperatuuri, pinnase temperatuuri, pilvekõrgust ja ilmatüüpe.

Projekt algas 2015 aasta alguses ning kestab kuni 2019 kevadeni. Tegemist on ühe mahukama lepinguga projektis „Meteoroloogiliste ja hüdroloogiliste näitajate seire arendamine kliimamuutuste hindamiseks või prognoosimiseks“. Projekti rahastatakse Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist summas 4 887 500 eurot ning projekti kaasfinantseering 862 500 eurot tuleb SA KIK keskkonnaprogrammist.

Ilmasondilt saabuv reaalajas soobuv info.
Foto: Aali Lillleorg
Info ilmasondi asukoha kohta
Foto: Aali Lilleorg
Keskkonnaagentuuri ilmavaatluse osakonna asejuhataja Külli Loodla tutvustas uusi automaatseid ilmamõõtmise seadmeid, mis meenutavad oma väljanägemiselt igavaid kastikesi, kuid mis peidavad endas kallist ja täpset mõõtmistehnikat.
Foto: Aali Lilleorg
Harku mõõteväljak uute seadmetega
Foto: Aali Lilleorg
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755