Autor: ITuudised.ee • 6. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobi investeerib virtuaal- ja liitreaalsusesse

Rain Rannu
Foto: Tauno Päaslane
Mobi Solutions avalikustas täna investeeringu liit- ja segareaalsuse (AR & MR) lahendusi pakkuvasse ettevõttesse Operose Labs. Lisaks loob Mobi 2 virtuaalreaalsuse demo- ja katselaborit — ühe Tallinnasse ja teise Tartusse.

Mobi gruppi kuuluv mobiilirakenduste kasutajaliidese disaini ja tarkvaraarenduse teenust pakkuv Mobi Lab lisab ka VR-rakenduste disaini ning arenduse oma teenusteportfelli.

Operose Labs pakub Eestis esimesena professionaalsel tasemel ärikliendile suunatud liitreaalsuse (AR) rakenduste arendusteenust. Operose Labsi kliendid on ettevõtted tootmise-, hoolduse-, disaini-, kinnisvara-, militaar- ning koolitusvaldkondadest.

Openrose

AR-rakendused võimaldavad kasutaja tarkadesse prillidesse või telefoni ekraanile kuvada kaamerapildile lisaks täiendavat infot ja visuaale. Levinuimad liitreaalsuse kasutusalad on meelelahutuse ja mängude valdkonnas, näiteks eelmise suve hittmäng Pokemon Go.

Näiteks kinnisvara ning disaini valdkonnas on võimalik oma telefonis või tarkades prillides näha enda tulevast kodu ning selle kujundust reaalses suuruses ja asukohas. Tootmis- ning hooldusprotsesside puhul võib liitreaalsuses kuvada tööjuhised ning kontekstuaalset infot sensoritelt ja arvutisüsteemidelt otse töötajate vaateväljale. Koolitusvaldkonnas on võimalik kokku hoida õppimiseks kuluvat aega.

Kui praegu on tipptasemel AR-lahendused kättesaadavad vaid läbi mitmeid tuhandeid eurosid maksvate prillide (Microsoft Hololens, jt.) siis lähiaastatel oodatakse nende massidesse jõudmist läbi odavamate prillide ja sügavustundlike mobiiltelefonide, mille kallal töötavad nii Apple kui Google. Visionäärid peavad liitreaalsust järgmiseks loogiliseks sammuks peale mobiili.

Operose Labs, mille eestvedajateks on Eesti ühed parimad AR spetsialistid Christer ja Erich Loob, arendab ka omatooteid, millest esimesed avalikustatakse sügisel.

Mobi Lab avab ka 2 virtuaalreaalsuse demo- ja katselaborit, Tallinnas Lift99-s Telliskivi Loomelinnakus ning Tartus, Mobi Labi kontoris Akadeemia 3. Need on mõeldud tarkvaraarendajatele ja idufirmadele, kes soovivad koostöös Mobi Labiga uusi ägedaid rakendusi katsetada ja demonstreerida.

Mobi asutaja ja partneri Rain Rannu sõnul soovitakse nende. investeeringute abil luua Eesti tugevaim kompetentsi- ja arenduskeskus, mis koostöös teiste VR ja AR spetsialistidega suudab pakkuda maailmas konkurentsivõimelisi lahendusi ja omatooteid. Investeeringute maht on kokku 200 000 eurot. 

Erich Loob, Christer Loob ja Kaia Riga
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755