Autor: ITuudised.ee • 31. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Targad seadmed üle maailma saavad elu sisse eestlaste loodud teenuse abil

Foto: Kuvatõmmis (http://1ot.mobi/)
Eestlaste asutatud startup 1oT on loonud teenuse, mis paneb targad seadmed ülemaailmselt elama ja tegevjuhi Märt Kroodo sõnul loob platvormi seninägematute teenuste ja toodete tekkeks.

Asjade internet (ingl k Internet of Things) tähendab muutust tehnoloogia kasutamises, kus võrku ühendatakse näiteks autod ning olme- ja tööstuselektroonika seadmed. See valdkond on arvatakse olevat hetkel kõige suurema kasvu- ja arengupotentsiaaliga.

1oT koondab mitmete mobiilside operaatorite 2G, 3G ja 4G andmeside teenused ühele teenusplatvormile ning võimaldab targa seadme tootjatel saada seadmele ülemaailmne võrguühendus ühest kohast. Seejuures väljastab 1oT targa seadme tootjale üle maailma töötava SIM kaardi. Seni on tarkades seadmetes mobiilse andmeside teenuse levikut takistanud tõik, et seadme tootja on pidanud igas riigis või regioonis eraldi mobiilside operaatoritega lepingud tegema või kallist rändlusteenust kasutama.

Üldjuhul arvatakse, et tarkade seadmete eesmärk on vaid protsesse tõhustada ja raha säästa, kuid 1oT tegevjuhi Märt Kroodo sõnul on tegemist palju suurema ja põhimõttelisema muutusega: “Kui muudame meid ümbritsevad seadmed targaks ning paneme nad omavahel suhtlema ja otsuseid vastu võtma, loome platvormi seninägematute teenuste ja toodete tekkeks. 1oT aitab seda revolutsiooni maailmas ellu viia.”

1oT asutati eelmisel aastal ning selle aja jooksul on teenust laiendatud 90 riiki üle maailma. Juba praegu on teenust kasutamas üle 1000 peamiselt Kesk-Euroopas ja Aasias paikneva targa seadme. Teenus on olnud abiks ka Eesti taustaga innovaatilisi ning maailma kõige kiiremini kokkukäivaid elektrivõrre tootvale Stigole, mis on teinud viimasel aastal suurt võidukäiku just Aasia suunal. Stigo asutaja Ardo Reinsalu sõnul on 1oT aidanud ettevõttel lihtsamini ning kiiremini müügivõrgustikku kasvatada ja lahendanud nende jaoks ühe märkimisväärse probleemi.

Käesoleval aastal plaanib 1oT ühena esimestest maailmas hakata lisaks tava-SIM kaartidele pakkuma ka eSIM lahendust. Hinnatakse, et 2-3 aasta jooksul ühendub enamus tarku seadmeid võrku just eSIM kaartide abil. eSIM võimaldab vastavalt seadme asukohale ilma füüsilist SIM kaarti vahetamata lihtsa vaevaga mobiilside operaatoreid vahetada. Lihtsustatult öeldes saab vastavalt asukohale valida, millist mobiilivõrku konkreetsesse seadmesse soovitakse.

1oT asutajate tuumiku moodustavad endine Click & Grow tegevjuht, finantstaustaga Märt Kroodo ning Mobi Solutionsi pikaajaline tehniline partner Marko Peterson. Mobi Solutionsi asutaja ja Eesti üks startup-kogukonna eestvedajaid Rain Rannu nõustab projekti strateegilise investorina.

Mobi Solutions OÜ on 2001. aastal loodud mobiilsete lisandväärtuse teenuste pakkuja ja arendaja, mis on kasvanud tudengifirmast 26 miljoni euro suuruse aastakäibega kontserniks. 15 tegutsemisaasta jooksul on ettevõte toonud turule arvukalt rahvusvahelist edu saavutanud telekommunikatsiooni-, IT- ja mobiiliteenuseid, näiteks Fortumo, MobiGW, Messente, Mobi Lab, Greenhouse jt. Lisaks ettevõtte sees väljaarendatud teenustele on Mobi Solutions väikeosanik mitmetes edukates Eesti taustaga alustavates ettevõtetes, näiteks Pipedrive, Taxify, Click & Grow ja Teleport.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474