Autor: Liina Laks • 11. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prantsusmaa ähvardab Google'it miljardiarvega

Foto: Pixabay
Sel nädalal selgub, kas Prantsusmaa nõuab USA internetihiiult Google'ilt tagasiulatuvalt 1,1 miljardi euro väärtuses makse, vahendab Bloomberg.

Pariisi kohus otsustab juba homme, kas Google hoidis teadlikult maksude maksmisest kõrvale, kuna korraldas müüki Iirimaa kaudu. Laiem küsimus on selles, kas Google'i Euroopa peakorterit, mis asub Iirimaal, saaks maksustada nõnda, nagu oleks ettevõttel pidev kohalolu ka Prantsusmaal.

Maksuadvokaat Maximilien Jazani ütles, et kohtuistung on põhjustatud tõusvast maksupopulismist ja Google-vastasusest teatud poliitikute seas ning juhul kui kohus otsustab, et USA internetihiid peab maksud tagasiulatuvalt ära maksma, oleks sel kahjulik mõju sellele, kuidas maksuseadust üldiselt tõlgendatakse ning ka Prantsusmaa investeerimiskliimale.

Prantsusmaa otsus oleks märgilise tähendusega kogu Euroopale, sest samal ajal püüavad teisedki riigid saada kätte miljardite dollarite väärtuses makse, mida Google, Facebook ja teised rahvusvahelised internetiettevõtted erinevaid teid pidi endale hoiavad.

Tuntuimad viisid, kuidas seda teha, kannavad luulelisi nimesid nagu Double Irish ja Hollandi Võileib. Esimene keelati ära 2015. aastal ja võimaldas rahvusvaheliselt tegutseval ettevõttel liigutada maksustatav kasum kõrgema maksumääraga riigist madalama maksumääraga riiki.

Hollandi Võileib on sarnane skeem. Näiteks juhul kui ettevõte ei taha kõrge maksumääraga Saksamaal makse maksta, liigutab ta maksustatava kasumi Hollandisse ja sealt omakorda on (veel) näiteks Bermudale, kus ettevõtete tulumaksu pole.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755