Autor: ITuudised.ee • 21. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erkki Koort: ELi andmebaasidele tuleb anda parem ligipääs

Mustpeade majas toimuv kohtumine
Foto: Siseministeerium
Neljapäeval ja reedel on Tallinnas Mustpeade majas toimumas sisejulgeolekualase operatiivkoostöö komitee (COSI) ning politsei- ja õigusalase komitee (CATS) mitteametlik ühiskohtumine. Põhiteemadena on arutlusel Euroopa Liidu korrakaitseasutuste ligipääs erinevatele ELi andmebaasidele ning koostöö Ukrainaga.

Kohtumise üks olulisemaid küsimusi on Euroopa Liidu liikmesriikide korrakaitsjate ligipääsu lihtsustamine erinevatele ELi andmebaasidele, mis sisaldavad infot piiriületuste ja sisserände kohta. „Juurdepääsu tagamine olemasolevatele ja tulevikus loodavatele andmebaasidele ning neis talletatavale infole on möödapääsmatu. Meie eesmärk on tõhustada kuritegude ennetamist, nende uurimist ning kurjategijate vastutusele võtmist kogu Euroopas,“ selgitas koos justiitsministeeriumiga kohtumist vedav sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort.

„Samal ajal ei saa me unustada inimeste õigust nende isikuandmete kaitsele ja eraelu puutumatusele. See on üks Euroopa Liidu põhiväärtusi ja isikuandmete kasutamine peab toimuma andmekaitseseadustega ettenähtud piirides,“ lisas Koort.

Teine päevakajaline teema, mis ühiskohtumisel arutlusele tuleb, on koostöö Ukrainaga sisejulgeoleku ja kriminaalpoliitika küsimustes. „Soovime, et liikmesriikide julgeolekuasutuste seas tekiks ühtne arusaam Ukraina sisejulgeoleku olukorrast ja Ida-Ukraina konflikti võimalikest mõjudest ELi sisejulgeolekule. Eesistujana soovime liikuda edasi nelja olulise küsimusega: ebaseadusliku relvakaubanduse tõkestamisega, integreeritud piirihalduse arendamisega, hübriidohtude maandamisega ning ELi ja rahvusvaheliste püüdluste tõhustamisega Ukraina reformide toetamisel,“ lausus Erkki Koort.

Reedel tutvustavad Tallinnas asuva ELi IT-agentuuri, Registrite ja Infosüsteemide Keskuse ning e-Eesti esitluskeskuse töötajad liikmesriikidele Eestis kasutusel olevaid sisejulgeoleku IT-lahendusi ja parimaid praktikaid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052