Autor: ITuudised.ee • 15. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arktikasse ehitatakse maailma suurim andmekeskus

Kolose andmekeskus Norra fjordides
Foto: Kolos
Põhjapolaarjoone taga asuvasse Norra linna Ballangen plaanitakse ehitada hiiglaslik andmekeskus, mis oleks energia tarbimise järgi maailma suurim.

Projekti taga on ettevõte nimega Kolos, kelle sõnul aitavad külm ilm ja laialdaselt saadaval olev hüdroenergia hoida kulud madalana, vahendab Postimees. 

Esialgu tarbiks Kolose andmekeskus 70 megavati jagu energiat, mis on kaugel maailmarekordist, kuid umbes 10 aastaga tahetakse lisada piisavalt servereid, et suurendada baasi tarbimine 1000 megavati peale. Väidetavalt tarbib Amazoni Virginia andmetöötlusüksus juba praegu umbes 1000 megavatti, kuid nende serverid ei ole kõik ühes keskuses koos.

Tulevane andmekeskus hakkab enda alla võtma 600 000 ruutmeetrit maad ja on nelja korruseline.

Mitte kuigi kaugel uuest andmekeskusest paikneks ka Facebooki andmekeskus, mis asub Luleas Rootsis, kusagil 385 kilomeetri kaugusel Ballangenist. Facebooki keskus tarbib hetkel 120 megavati jagu energiat.

Loe pikemalt Postimehest. 

 

Ituudised.ee toetajad:
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105