5. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: Eesti kodud võrgustuvad järjest enam

Foto: pixabay.com
Faktum&Ariko poolt läbiviidud uuringu kohaselt kasutab viiendik Eesti majapidamistest oma kodus internetti viie ja enama seadmega. Kaks kolmandikku Eesti majapidamistest kasutavad internetti 2-4 seadmega, internetiühendus on olemas peaaegu kõigis Eesti kodudes. Levikomi hinnangul näitab selline võrgustumine, et kodudes kasvab vajadus järjest kiirema ja stabiilse internetiühenduse järele, samuti loob võrgustumine head eeldused erinevate asjade interneti rakenduste pakkumiseks.

Uuringu tellinud Eesti IKT ettevõtte Levikom teleteenuste tootejuhi Kuno Peegi sõnul näitab kodus suure hulga erinevate seadmete internetis kasutamine, et kiire, stabiilse ja mahupiiranguteta interneti kättesaadavus kõikjal Eestis muutub järjest olulisemaks. “Need 20% Eesti kodudest, kus internetis kasutatakse viite või rohkemat seadet, vajavad juba tänasel päeval tõenäoliselt vähemalt 30-50 Mbit/s kiirusega stabiiliset internetiühendust. Kindlasti lähema aasta-paari jooksul vajadus ülikiire ühenduse järele kasvab jõudsalt,” ennustas Kuno Peek.

Levikom hakkas juulis pakkuma enda juhtmeta lairibavõrgu VirtuaalFiiberTM vahendusel kuni 500 Mbit/s ülikiiret interneti püsiühendust. See uudne lahendus on kättesaadav kõikjal Eestis, ka maapiirkondades ning hajaasustusega asulates ja linnades.

Levikomi asjade interneti (IoT) ärisuuna juhi Ove Tüksammeli hinnangul näitavad uuringu tulemused, et inimesed on juba valmis kodumajapidamistele mõeldud asjade interneti (IoT) rakenduste kasutamiseks.  “Eestlased on uutele IT-lahendustele üsna altid. Kui inimesed kasutavad kodudes viite või enamat seadet on nad ilmselt valmis proovima ka erinevaid asjade interneti lahendusi. Käesoleval aastal peaksid Levikomi NORAnetTM võrgus lõppema esimesed asjade interneti rakenduste testid erinevate IoT rakenduste ja teenuste pakkujate poolt.

Esimeses etapis turulejõudvad rakendused on mõeldud eelkõige ettevõtetele, näiteks vee- ja soojaarvestite kauglugemine, inventari ja sõidukite asukohateenused või tootmise jälgimine, kuid tulemas on ka lahendused kodukliendile,” selgitas Ove Tüksammel.

Asjade Internet ehk IoT (Internet of Things) on võrgustik, mis sisaldab internetiühenduses olevaid seadmeid, mille toimimine põhineb andmete kogumisel ja omavahelisel andmevahetusel. Võrgus täidavad seadmed soovitud käske sensorite, tarkvara ja elektroonika abil, tagades seadmete omavahelise suhtluse ning andmete vahetuse. Levikom on üle-eestilise asjade interneti võrgu NORAnetTM operaator, mille kaudu jõuavad ettevõtete rakendused klientideni.

Levikomi IT-süsteemide ja turvalisuse üksuse direktor Heiki Kübbar on veendunud, et kõik asjade interneti lahendused vajavad kindlasti põhjalikku testimist minimeerimaks võimalikke turvariske. “Me pigem testime koostöös klientidega uusi lahendusi mõned kuud kauem, mitte ei too kiirustades beeta-versioone turule. Samas võimaldab tänapäevane tehnoloogia erinevaid IoT-ga seotud küberriske edukalt maandada,” ütles Heikki Kübbar.

Faktum&Ariko uuringu kohaselt on 99%-l eestikeelsest Eesti elanikkonnast kodus internetiteenus ja 97%-l televisiooniteenus. Uuring viidi läbi internetiküsitlusena 759 inimese hulgas, valimisse kuulusid ainult eesti keelt kõnelevad Eesti elanikud.

Levikom on ligi 70 töötajaga kohalikul kapitalil baseeruv ettevõte, mis pakub ülikiire interneti-, televisiooni-, telefoni-, videovalve- ja pilveteenuseid ühtsetes teenusepakettides nii kodu- kui äriklientidele üleriigilise juhtmeta lairibavõrgu VirtuaalFiiberTM baasil. Levikomi IT ja telekomi alane kompetents ja teeninduskogemus ulatub aastasse 1992.

Levikom on suuruselt teine IT-äritaristuteenuste ja -lahenduste pakkuja Eestis nii suurkorporatsioonidele, kui ka väikeettevõtetele. Samuti opereerib Levikom maailma esimest avatud väärtusahelaga avalikku asjade interneti võrku NORAnet, olles asjade interneti äri- ja võrgulahenduste turul Eestis liider.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052