Autor: ITuudised.ee • 28. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marek Kiisa ja Taavi Kotka allkirjastasid Viimsi vallavalitsusega Tuleviku Kooli rajamise eellepingu

Taavi Kotka, Rein Kolk ja Marek Kiisa
Foto: Tiit Mõtus
Viimsi vallavalitsus, SA Tuleviku Kool – keda esindab Taavi Kotka, ning SA Viimsi teadus- ja Tehnikahariduskeskus – keda esindab Marek Kiisa, allkirjastasd 27. septembril ühiste kavatsuste protokolli, mille järgi hakatakse Viimsisse rajama rahvusvahelist teadus- ning innovatsioonikeskset erakooli.

„Tuleviku Kooli projekt on võimalus luua täiesti uutmoodi kool, mille õpikäsitlus loob tingimused läbilöögiks rahvusvahelisel tasandil,” sõnas Taavi Kotka. „Tugev inglise keele oskus ja koolis loodud rahvusvahelised kontaktid annavad noortele rohkem valikuid tulevikuks. Tuleviku Kool ei ole mõeldud mitte ainult välismaalastele vaid ka Eesti noortele, kes soovivad õppida rahvusvahelises keskkonnas,“ lisas Kotka.

Kotka hinnangul on taolise koolimudeli järele olnud pikaaegne vajadus. „IT riigina soovime olla rahvusvaheliselt konkureerivad ning kaasata oma IT ja startup projektidesse üha enam ka haritud välismaalastest eksperte. Siia tulles tuleb ka nende lastele luua parimad õppetingimused, et eksperdid oleksid motiveeritud pikemaajaliselt oma teadmisi just siin, Eestis rakendama,” sõnas Kotka. “Samuti ka meie tippeksperdid ja talendid, kes tulevad tagasi koju, peavad tundma, et nad on oodatud – eriti Viimsisse.“

„Kogu idee sai alguse sellest momendist, kui ca kümme aastat tagasi ühte väga tuntud Eesti startup ettevõttesse palgati valdkonnast tippspetsialist, kes kolides Eestisse koos tippspetsialistist abikaasa ja kahe lapsega, otsisid parimat kooli, kus anda lastele rahvusvahelist haridust. Nad ei leidnud sellist kooli, mis annaks IB haridust ja laiapõhjalist tehnika- ja tehnoloogiaharidust,“ rääkis Marek Kiisa. „Tol korral kaotasime selle spetsialisti, sest lastele polnud pakkuda väärilist kooli. Teema arenes ja sealt alustasime koostööd rahvusvahelise kooliga, kes annab IB haridust, kuid kellele oleks vaja moodsamaid ruume moodsa tehnoloogia ja laboritega ja jõudsimegi selleni, et kool võiks olla Viimsis. 50% oleks rahvusvaheline pool ja teine 50% koduõpilaste pool ja ühiselt jagaksid maailma kõige kaasaegsamaid tehnoloogialaboreid ja õpiklasse.“

„See, et me allkirjastame täna uue kooli sünni lepingu Rannarahva Muuseumis, mis asub endistes Viimsi kooli ruumides, on sümboolne. Täpselt 90 aastat tagasi avati siin majas Pringi 6-klassiline koolimaja. Viimsis on ka täna väga hea hariduskeskkond. Tuleviku Kool leiab kindlasti väga väärilise koha Viimsi hariduselus, eriti kui ta annab seda rahvusvahelisel tasemel. Ühiste kavatsuse protokolliga hakkame koos tegutsema suunas, et mõne aasta pärast avataks Viimsis Tuleviku Kool,“ ütles Viimsi vallavanem Rein Loik. „Tuleviku Kool on tähtis nii rahvusvahelisele kogukonnale kui ka Viimsi elanikele. Tuleviku Kool saab muuta hommikust pendelrännet Tallinna suunas – need 700 last, kes praegu käivad Tallinnasse kooli, võiksid saada väga head reaal- ja innovatsioonikeskset haridust siinsamas Viimsis.“

„Tuleviku Kool on Viimsi tulevik – meie ühise kavatsuse eesmärk on pakkuda nii kohalikule kui ka rahvusvahelisele kogukonnale rahvusvahelistele nõuetele vastavat üldharidust ning tehnoloogialaborite kasutamise võimalust,“ ütles Viimsi abivallavanem Jan Trei. „Viimsi vald, SA Tuleviku Kool ja SA Viimsi Teadus- ja Tehnikahariduskeskus tegutsevad koos selle nimel, et tagada Eestis rahvusvahelisel tasemel tunnustatud üldhariduse kättesaadavus. See on oluline, et Eestisse saaks tööle asuda kõrge kvalifikatsiooniga töötajad välisriikidest, kelle lastele oleks kindlustatud parimad haridusvõimalused.“

Tuleviku Kooli projekti elluviimist juhib ning korraldab SA Tuleviku Kool, kes kannab hoolt ühiseesmärkide realiseerimise eest, koos tegutsevad kõik osapooled selle nimel, et tagada Eesti kui tehnoloogiavaldkonnas esindusliku riigi ning rahvusvaheliste start-up firmade ja teiste rahvusvahelise meeskonnaga ettevõtete jaoks kõrgelt kvalifitseeritud rahvusvaheliste spetsialistide järelkasv ning soodustada nende tööle jäämist või naasmist Eestisse. Tuleviku Kool arendatakse välja üheskoos erinevate koostööpartneritega, kelleks on muu hulgas juhtivad IT ettevõtted, rahvusvaheline kogukond ning Eesti Rahvusvaheline Kool (International School of Estonia).

Ühinenud Arhitektide joonis koolist
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755