Autor: ITuudised.ee • 2. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa kosmoseeliit koguneb Tallinnas

EISC Eesti eesistumise esinaise Liisa Oviir
Foto: Andres Haabu
Euroopa Parlamentide vahelise Kosmosekonverentsi (EISC) eesistujana korraldab Riigikogu rahvusvahelise kosmoseteemalise plenaaristungi Tallinnas. See toob kokku parlamendiliikmed, kosmoseeksperdid ning ilmaruumiga seotud ettevõtjad üle Euroopa, et arutada seadusandluse, e-ühiskonna ning kosmosepoliitika jätkusuutlikkuse üle.

EISC Eesti eesistumise esinaise Liisa Oviiri sõnul on Eesti ettevõtjad ja kosmoseteadlased end juba kosmosevaldkonnas tõestanud, täites eeskätt Euroopa Kosmoseagentuuri tellimusi. „Mõlemad osapooled teevad üksmeelselt koostööd, et ilmaruumiga seotud rakendusi välja töötada ja neid ka igapäevaelus rohkem kasutusele võtta,“ ütles Oviir.

„Kosmosevaldkonna sujuval arenemisel on oluline roll ka seadusandlusel,“ märkis Oviir. „Kuna pidevalt lisandub uusi tegijaid, tuleks ilmaruumi valdkonda seadustega senisest enam toetada. Selleks, et kosmosepoliitika oleks jätkuvalt arenev ja Eesti huvid kaitstud, võiks ka Eesti jõuda lähiajal aruteludeni, kas on vaja välja töötada kosmoseseadus,“ lisas esinaine.

Konverentsi avavad Riigikogu esimees Eiki Nestor ja EISC 2017 esinaine Liisa Oviir. Põhiettekande teeb Euroopa Kosmoseagentuuri peadirektor Johann-Dietrich Wörner. Paneeldiskussioonides osalevad teiste seas Cybernetica AS teadlane Dan Bogdanov, E-riigi Akadeemia asutajaliige Linnar Viik, AZO – Space of Innovation tegevdirektor Thorsten Rudolph ja Euroopa Komisjoni peadirektoraadi kosmoseandmete üksuse juht Andreas Veispak.

Eesti eesistumise eesmärk on tekitada arutelu, kuidas saaks ettevõtlust kosmose valdkonnas paremini aga samas keskkonda ja ammenduvaid ressursse säästes rakendada. Kosmose kasutamist reguleerivad ÜRO konventsioonid võeti vastu 50 aastat tagasi kui kosmoses tegutsesid suurriigid. Tehnoloogia areng on avanud kosmose eraettevõtlusele ja kosmosega seotud äris nähakse suuri kasvuvõimalusi. Seetõttu pööratakse tähelepanu probleemidele, mis on seotud kosmosevaldkonna seadusandlusega.

EISC plenaaristung on üks Tallinnas toimuva Euroopa kosmosenädala üritustest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755