19. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-ettevõtja: jääme IT-teenustes Venemaale alla

IT-ettevõtte Astec Data nõukogu liige Vadim Tsvetikov
Foto: Andres Haabu
IT-ettevõtte Astec Data nõukogu liige Vadim Tsvetikov ütles, et Venemaal arendatakse IT-teenuseid kiiremini kui Eestis ning Eesti IT-firmad ei tee lihtsaid ostu-müügiprojekte, vaid pikendavad koostööprojekte.

Tsvetikov käib pea igal nädalal Venemaal. Nii oskab ta võrrelda, et kui e-riigi mõttes on Venemaal meie tasemeni veel pikk maa minna, siis IT-teenuste vallas on seal lihtsam ja edukam. "Eestis läks kümme aastat e-riigi arendamiseks, Venemaal, ma arvan, on vaja 25-30 aastat, siis jõuab samale tasemele, kus on Eesti," rääkis ta ja selgitas, et nii suures riigis võtavadki asjad kauem aega. 

IT-ettevõtte Astec Data nõukogu liige Vadim Tsvetikov esines Äripäeva saates "Delovõje ljudi".

"Delovõje ljudi" on Äripäeva venekeelse sõsarlehe Delovõje Vedomosti saade, mis tutvustab kuulajatele põnevaid Eestis elavaid slaavi päritolu inimesi.

Kuula kõiki saateid siit.

Samas IT-teenuseid arendatakse Venemaal kiiremini kui Eestis, samuti mastaabi tõttu. "Meil siin ei ole nii suured eelarved, meil ei ole nii suurt partnerite võrgustikku. Meil ei ole 25 miljonit eurot selleks, et investeerida ühte andmekeskusesse. Eestis ei ole sellist võimalust, kuna ei ole sellist klienti, seega me peame teistmoodi mõtlema," rääkis ta. 

Põhjus, miks Tsvetikov käib Venemaal ja teistes endistes NSV Liidu riikides nagu Valgevene, Kasahstan, Kõrgõzstan, on partnerite otsimine. "Otsime seal kolmanda riigi partnereid, kes tahavad ajada äri Venemaal, tahavad tulla Venemaa piirile ning neid, kes tahavad ajada äri Venemaal, aga Euroopa reeglitega. Venemaalt tulevad kontaktid nt Saksamaa, Soome ettevõtetega, kellega me seal kohtume, vestleme, aga sõlmime lepingu juba Eestis," selgitas ta.

Tema sõnul mängib Eesti e-riigi maine selliste lepingute sõlmimise juures suurt rolli ja sillutab teed Eesti IT-firmadele Venemaale minekuks, samas sõltub lõpuks kõik inimesest, kes äri teeb, mitte firma nimest või riigi mainest. 

Tsvetikov ütles, et Eesti IT-firmad ei tee enamasti lihtsaid ostu-müügiprojekte, vaid pikemaid koostööprojekte. "Sellel aastal käis kaks suurt delegatsiooni Kasahstanist, nad olid väga huvitatud Eesti e-riigi kogemusest ja sellest, kuidas meil on organiseeritud piiri ületamine Venemaaga. Nende jaoks on põhiteema e-tervis, mis nad tahavad kasutada Kasahstanis. Kasahstani mastaabid on teised, see ei ole Tallinna ja Tartu vaheline 200 kilomeetrit, seal on mitu tuhat kilomeetrit linnade vahel," rääkis ta.

Loe Äripäevast pikemat intervjuud Vadim Tsvetikoviga, kus ta ütleb, et koolide IT programmid on vananenud ning tema sõnul jääb plokiahel kindlasti püsima. 

Autor: Alyona Stadnik, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755