31. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümned tuhanded kodud said kiirema interneti

Foto: Pixabay
Eelmisel aastal alustas Telia mahuka projektiga, mille eesmärk on uuendada interneti püsivõrku üle kogu Eesti. 2017. aastal jõudiski kiire ja kaasaegne internetiühendus kümnete tuhandete klientideni.

Kokku viis Telia eelmisel aastal senisest kiirema internetiühenduse 18 200 koduni, millest 14 000 kaeti kaasaegse optilise ühendusega.

„Sama aasta jooksul liitus või parandas läbi kaasaegse lairibavõrgu oma koduse internetiühenduse kvaliteeti 25 000 klienti. Kõik see kokku näitab, et nõudlus varasemast kiirema interneti järele on olemas ning inimesed kasutavad seda võimalust hea meelega,“ selgitas Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri arendamise allüksuse juht Toivo Praakel.

Internetiühenduse kvaliteet paranes võrgu uuendamise tulemusena erinevates Eesti piirkondades ning seda nii optika- kui vasevõrgu tehnoloogiatel. Maakonniti toimusid arendused järgnevates piirkondades:

Harjumaal -  Jõelähtme, Rae, Saue, Kose, Keila, Kuusalu, Nissi, Viimsi valdades

Hiiumaal - KärdlaIda-Virumaal – Jõhvi, Narva-Jõesuu, Kiviõli, Lüganuse valdJõgevamaal – Põltsamaa, Kasepää, Saare valdadesJärvamaal – Paide, Türi, Aarvete, Koeru valdLäänemaal – HaapsaluLääne-Virumaal – Rakvere, Kunda, Väike-Maarja, Rakke valdadesPärnumaal – Pärnu, Sindi, Halinga, Paikuse valdadesRaplamaal – Rapla, Kohila, Märjamaa valdadesSaaremaal – Kuressaare, Orissaare, Lääne-Saare valdadesTartumaal – Tartu, Elva, Luunja, Puhja, Mäksa, Ülenurme valdadesTallinnas – Haabersti, Kesklinn, Kristiine, Lasnamäe, Mustamäe, Nõmme, Pirita, Põhja-TallinnValgamaal – Otepää valdViljandimaal – Viljandi, Suure-Jaani valdVõrumaal – Võru vald

Jaanuaris lõpetab Telia ka uue põlvkonna VDSL2plus tehnoloogia klienditestid, mille eesmärk on hakata lähiajal pakkuma vasevõrgu klientidele senisest suuremaid internetikiirusi. Uus tehnoloogia võimaldab kliendiühenduste kiirusi vasevõrgus tõsta kuni 10 korda ning testide eesmärk ongi veenduda, et kõik Telia teenused toimivad laitmatult. „Kui testimine möödub edukalt, plaanime vaskvõrgus klientide jaoks turule tulla internetiühendustega, mille kiirused on kuni 200 Mbit/s. Lähema paari aasta jooksul soovime laiendada võrgu võimekust 10 korda kiiremaks üle Eesti,“ lisas Praakel.

Telia vasevõrgu moderniseerimine toimub järk-järgult erinevate piirkondade kaupa ning kõik kliendid, keda uuendused puudutavad, saavad ka sellekohase personaalse teavituse. Kliendid, kellele uue lahenduse võimekus on loodud, saavad ise uue paketi kasutusele võtta mugavalt Telia Iseteeninduses või muu Telia kanali kaudu. Teatud juhtudel eeldab kiiremate pakettide kasutamine kliendiseadme väljavahetamist.

Telia investeerib lähiaastatel uutesse interneti püsivõrgu lahendustesse tavapärasega võrreldes ca 5 korda enam ning tehtavate investeeringute kogusumma ulatub üle 50 miljoni euro.

Toivo Praakeli kinnitusel on tegu läbi aegade mahukaima interneti püsivõrgu uuendamise projektiga Eestis. Tööde käigus sulgeb Telia järk-järgult oma tänase ADSL-tehnoloogial põhineva internetivõrgu ning asendab selle moodsate tehnoloogiatega optikal ja vasel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755