Autor: Liina Laks • 3. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA maksureform lõi Microsofti kasumisse augu

Foto: Pixabay
Käibe tõus 12 protsenti, kasumi kasv 10 protsenti. Mida tegi aktsia? Kukkus paari protsendi jagu! Alles Microsofti juhi Satya Nadella kõne suunas aktsia taas ülespoole.

See pidanuks olema tarkvarafirma rõõmupäev: kolmapäeva õhtul avaldas tehnoloogiahiid Microsoft oma 2018. aasta teise kvartali majandustulemused (Eesti mõistes 2017. aasta neljas kvartal).

Kontserni käive kasvas möödunud aasta sama kvartaliga võrreldes 12 protsenti 28,9 miljardi dollarini, ärikasum 10 protsendi jagu 8,7 miljardi dollarini. Kuid kui Microsoft näitajad rahvusvaheliste raamatupidamisreeglite järgi kokku lõi, ulatus kahjum  6,3 miljardi dollarini ehk 0,82 dollarini aktsia kohta.

Probleem on aga ajutine – augu lõi kasumisse ühekordne USA maksureformist tingitud 13,8 miljardi dollari suurune nõue. Kuna USAs on võimalik andmeid esitada paralleelselt ka nii-öelda kodukootud raamatupidamissüsteemiga (mis ühekordset maksuhaaki ei arvesta), siis selle järgi oli pilt hoopis teine: kasum 7,5 miljardit, kasum aktsia kohta tervelt 0,96 dollarit.

Analüütikud võtsid seda kaotust rahulikult: "Kui tegu oleks ainsa ettevõttega, mis ühekordse maksuefekti kaudu kahjumisse jääb, siis oleks see murettekitav, aga kuna praktiliselt kõikidel on sama lugu, siis tähendab see, et tegu pole suure asjaga,“ ütles 50 Park Investmentsi juht Adam Sarhan Reutersile.

Kasvu näitas eelkõige pilveäri. Reuters toob välja, et tegu oli lausa kümnenda järjestikuse kvartaliga, mil Azure enam kui 90protsendist käibekasvu näitas.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052