Autor: ITuudised.ee • 5. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TransferWise jõudis Euroopa suurimate riskikapitaliinvesteeringute sekka

Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus
Foto: Transferwise
Eelmisel aastal tehti maailma riskikapitaliinvesteeringute vallas viimase kümne aasta rekord, investeeringute kogumahuga 155 miljardit USA dollarit, näitab finants- ja nõustamisteenuste ettevõtte KPMG globaalne analüüs KPMG Venture Pulse. Neljandas kvartalis oli Euroopa suuruselt kolmas riskikapitaliinvesteering 280 miljoni dollari paigutamine fintech-ettevõttesse TransferWise, teatas KPMG.

Euroopas jõudsid riskikapitaliinvesteeringud 2017. aastal rekordilise 19,1 miljardi dollarini ning viimases kvartalis paistsid silma Deliveroo (482 miljonit dollarit), Truphone’i (336 milj) ja TransferWise (280 milj) tehingud.

„TransferWise’i puhul on ilmne, et meile mitte ainult ei tundu, et eestlaste loodud fintech-ettevõte on edukas, vaid seda kinnitavad TransferWise’i laienev haare, majandustulemused ning ettevõttesse tehtud suurinvesteeringud. Kahtlemata on ettevõte jõudnud oma sektoris maailma hiidude sekka,“ ütles KPMG Baltics OÜ ärinõustamisteenuste juht Hanno Lindpere.

Maailma riskikapitaliinvesteeringute vallas domineerivad Ameerika Ühendriigid, mille arvele läks eelmise aasta neljanda kvartali tehingute mahust üle 50 protsendi. Kuigi maailma riskikapitaliinvesteeringute kogusumma püstitas mullu rekordi, siis tehingute koguarv langes neljandas kvartalis 2662-le, mis oli kuue aasta madalaim näitaja.

Ühtlasi tähendas see megatehingute rolli suurenemist: neljandas kvartalis oli kokku kuus üle 1 miljardi dollarilist riskikapitaliinvesteeringut, millest võib esile tuua nelja miljardi dollari suurust paigutust Hiina ettevõttesse Didi-Chuxing ja online-jaekaubanduse ettevõttesse Meituan-Dianping. Autosektoriga seotud firmad kuulusid võitjate sekka, näiteks sõidujagamisfirma Lyft ning elektriautode tootjad Nio ja Faraday Future.

“Globaalsed riskikapitaliinvesteeringud said hoogu juurde tänu megatehingutele Aasias ning suurinvesteeringutele USA-s ja Euroopas,” märkis USA-s riskikapitali valdkonna juhtide hulka kuuluv KPMG partner Brian Hughes. “Alanud aastasse vaadates ootame, et investorid keskenduvad hilise faasi tehingutele, kus on näha ennast tõestanud ärimudeleid ja selget suunda kasumlikkusele.”

Investeeringud tehisintellekti ja masinõppesse kahekordistusid, ulatudes eelmisel aastal kokku 12 miljardi dollarini. Oluliselt tõusid investeeringud farmaatsia- ja biotehnoloogiasektorisse, kasvades ligi 40 protsenti 16,6 miljardi dollarini.

Alanud aastasse vaadates on näha mitmeid positiivseid signaale, et globaalne riskikapitaliturg püsib investeeringute mõttes tugevana, kuigi tehingute arvu langus võib tekitada aja jooksul probleeme. Meditsiini- ja biotehnoloogia ning autosektorilt oodatakse kiiret kasvu, samas kui tehisintellekt aitab erinevates tööstusharudes jõuda märkimisväärsete investeeringuteni. Tänavu on oodata suuremat hoogu ka toidu- ja põllumajandustehnoloogia vallas, märgib KPMG.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755