Autor: ITuudised.ee • 13. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idufirmad: India-visiit oli üle ootuste edukas

CoModule riksad Indias
Foto: MKM
Ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Urve Paloga koos Indias ärivisiidil käinud Eesti idufirmade esindajad nimetavad reisi oodatust tulemuslikumaks.

Targa maja lahendusi pakkuva EnLife´i asutaja ja juhi Raivo Raestiku sõnul oli India ettevõtete huvi tunduvalt suurem tänu sellele, et kohapeal viibis minister, kes Eesti firmade usaldusväärsust tõendas.

„Oleme ärivisiidilt saanud üle ootuste palju kasulikke kohtumisi. See on parim EASi toetusmeede, mida ettevõtjad tahta võivad,“ ütles ta. Raestik on juba varasemalt Indias tegutsenud ning omab ka kohalikke koostööpartnereid.

Sõidukitele nutilahendusi loova CoModule´i kaasasutaja ja äriarenduse juhi Teet Praksi sõnul oli nende peamine eesmärk India turgu valideerida. „India on meile seni paistnud eksootiline ja kauge, mistõttu oli meie jaoks oluline kohalikku turgu kõigepealt tundma õppida. EASi korraldatud äriseminaridel Indias oli meie vastu ootamatult suur huvi. Lisaks õnnestus meil kohtuda ka ühe suurima kaherattaliste tootajaga, kellega loodetavasti saame peagi lepingu allkirjastada,“ ütles ta.

„Samuti oli vinge oma silmaga ära näha meie seadmetega varustatud taksoteenust osutavad rikšad, mis Delhi tänavatel juba sõidavad,“ lisas Praks.

Talente ja tööandjaid üle maailma kokkuviiva idufirma Jobbatical turundustiimi juht Lauren Proctor nimetas visiiti väga viljakaks. „Oleme väga rahul delegatsiooni korraldamise tasemega üleüldiselt. Majandusminiseerium, EAS ja kohalik saatkond Indias tegid omalt poolt suurepärast tööd ning eriti tahaksin rõhutada EASi hindamatut panust Eesti ettevõtete toetamisel nõu ja jõuga,“ sõnas ta.

Eile lõppenud visiidi raames kohtus Eesti äridelegatsioon enam kui 400 India ettevõttega. „Eesti-India vahelised ekspordisuhted on seni seisnenud peamiselt kaupade vahetamises, kuid märksa suurem potentsiaal on e-teenuste müügil,“ kommenteeris delegatsiooni juhtinud minister Urve Palo.

„Mul on hea meel, et nii mitmed Eesti IKT-sektori ettevõtjad julgesid tulla Indiasse oma äri arendama. India ei ole kindlasti lihtne turg ning kohalike sõnul sõltub ärisuhete loomine endiselt paljuski riigivõimude vahelistest kontaktidest,“ ütles Palo.

„Meie eesmärk oli oma ettevõtjatele majandusministeeriumi ja kohaliku saatkonna abil uksi avada ja vaadates toimunud kohtumiste arvukust, selle me ka saavutasime,“ lisas minister.

Ministri juhitud äridelegatsioon osales kolmes India linnas, Delhis, Chennais ja Mumbais, arvukatel äriseminaridel, konverentsidel, messil ja vastuvõttudel, ning lisaks toimusid India ettevõtjatega kohtumised eraldi. Samuti külastasid ettevõtjad Mumbai börsi ning Invest India peakontorit.

Äridelegatsiooni kuulusid ettevõtted Comodule, Guardtime, Velmenni, TransferFriend, Jobbatical ja EnLife ning EASi, e-residentsuse ja Work In Estonia programmi esindajad.

Äridelegatsiooni programm koostati EASi India ekspordi- ja välisinvesteeringute nõuniku Ankit Bahli, Eesti suursaatkonna ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi koostöös.

EnLife tark maja Indias
Foto: MKM
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052