Autor: ITuudised.ee • 23. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ratas Facebookist: isikuandmed vajavad kiirelt kaitset

Foto: Pixabay
Peaminister Jüri Ratase sõnul näitas Facebooki kasutajate andmete masskasutamine, et Euroopa Liidu juhtidel tuleb kiiresti jõuda kokkuleppele internetis inimeste isiklike andmete kaitsmises.

Eile Brüsselis tuletas Ratas ametikaaslastele meelde lubadust, mille nad andsid sügisel Tallinna digitippkohtumisel. „Peame rohkem pingutama, et 28st turust luua üks tervik, sest täna ei ole me 25st digitaalse ühtse turu algatusest 14s veel kokkuleppele jõudnud. Muu hulgas ootavad kokkulepet isikuandmete kaitsmine telekommunikatsioonivõrkudes ja internetiplatvormides, autoriõiguse reform, andmete vaba liikumise ja küberturvalisuse küsimused ning digimajanduse maksustamine,“ selgitas ta.

Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid arutasid eile pikemalt digimaksustamist. „Praegused maksureeglid on ajale jalgu jäänud. Küsimus on digifirmade õiglases ja ühtmoodi maksustamises terves maailmas, sest digitaalne majandus ei tunne riigipiire. Ei võrdse konkurentsi ega ühiskondliku õigluse kontekstis ole õige, kui osad ettevõtted küll teenivad kasumit, kuid makse ei maksa erinevalt riigis kohapeal tegutsevatest ettevõtetest,“ ütles Ratas.

Liidrite arutelul tõdeti, et üleilmne lahendus on küll soovitav, kuid lühiajalises plaanis ebatõenäoline. Riigi- ja valitsusjuhtide arutelu selle üle, kas eelistatakse ära oodata üleilmne lahendus või tuleb Euroopa Liidul ajutiselt kehtestada oma digiteenuste maks, jätkub juunis.

„Euroopa Liit on maksude vältimise vastu võitlemisel teinud olulisi edusamme ja peame sellega jätkama. Samas tuleb meeles pidada ka meie ettevõtjaid, nende äritegevuse lihtsust ja ülemaailmset konkurentsivõimet. Maksudest kõrvalehoidjate elu raskeks tegemise ja ausate maksumaksjate elu lihtsustamise vahel tuleb leida tasakaal,“ toonitas Ratas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755